Capelle aan den IJssel

Proeven in plukzones, maar geen wildpluk!

In de natuur zijn wat behoorlijk wat dingen eetbaar. Maar veel ook echt niet! Goede kennis over (eetbare) planten en vruchten is daarom van groot belang, want voor je het weet eet je iets giftigs! Helaas merken wij dat er steeds meer mensen wildplukken. Ook in het Schollebos. Helaas niet zonder gevolg voor de natuur.

Proeven van de natuur in plukzones

We vinden het proeven van wat de natuur ons biedt een belangrijke ervaring. Daarom zijn er in het Schollebos diverse gebieden waar ‘plukgroen’ is aangelegd. Daar kan je proeven van fruit zoals appels, peren en bessen. De komende jaren komen daar nog meer soorten bij. In deze gebieden is het toegestaan om voor eigen consumptie wat te plukken. Wat we kunnen plukken moeten we echter delen met elkaar en de natuur. Want een lekker besje of een stukje appel lusten de vogels ook wel! Informatie nodig over hoe en waar je het beste kunt plukken? Bekijk dan dit filmpje, waarin Henk van Mullem van de gemeente uitleg geeft.

Populaire wildpluk schaadt het Schollebos

…De natuur is namelijk erg kwetsbaar. Als we planten, paddenstoelen en bloemen plukken op andere plekken dan de plukzones, in het Schollebos, blijft er minder over voor bijvoorbeeld vogels en insecten én putten we de natuurlijke voorraad en diversiteit uit. De natuur kan zich daardoor niet voldoende herstellen doordat mensen teveel wegnemen, de omgeving beschadigen en er zo te weinig voedselbronnen beschikbaar zijn. We merken regelmatig dat mensen enorme hoeveelheden oogsten in ons Schollebos. Dat moet veranderen!

Regels voor plukken en wildplukzones

Daarom roepen we op om niet te wildplukken in het Schollebos buiten de aangegeven plukzones. Dit is een nieuwe parkregel die geldt voor het Schollebos. Omdat het wildplukken steeds meer toeneemt, kiezen we ervoor deze parkregel nu al te introduceren.

De overige parkregels verwachten we over een tijdje ook te gaan introduceren. Hopelijk krijgt iedereen daarmee de ruimte om te genieten van het Schollebos én maken we het mogelijk om elkaar aan te spreken als de situatie daar om vraagt. Want we willen allemaal genieten van het Schollebos, mét al haar natuurpracht.

Melding maken

Zie je iemand wildplukken? Dan kun je hiervan een melding maken via deze link.

Bekijk hieronder de kaart met daarop de plukzones in het Schollebos: