Capelle aan den IJssel

Wereldprimeur in Capelle tegen wateroverlast

In de wijk Middelwatering in Capelle wordt een nieuwe techniek toegepast om wateroverlast van overtollig regenwater tegen te gaan. Onder de weg van de Arica worden grote betonnen blokken geplaatst, die het water opvangen. Deze techniek wordt voor het eerst in de wereld in Capelle toegepast.

Aan de Arica wordt de komende maanden groot onderhoud gepleegd. Riolering wordt vervangen, de straten worden verhoogd en het openbaar groen vervangen. Bij de werkzaamheden worden ook zogenaamde bufferblocks onder het wegdek aangebracht. Dit zijn grote betonnen blokken met een grote holle ruimte om regenwater op te vangen.

Wethouder Marc Wilson: “We merken de afgelopen jaren dat we steeds vaker te maken hebben met stevige regenbuien, afgewisseld met langere periodes van droogte. Daarom ben ik er trots op dat we in Capelle mee doen aan dit vernieuwende project. Daarmee zorgen we voor minder schade aan de natuur en minder wateroverlast voor de bewoners”.

In de bakken kunnen duizenden liters water worden opgevangen. Daardoor is de kans een stuk kleiner dat bij hevige regenval rioleringen overlopen en straten blank komen te staan. Het opgevangen water wordt automatisch langzaam afgevoerd in de bodem. De betonblokken zorgen er ook voor dat de bodem vochtig blijft, waardoor er minder last is van uitdroging en bodemdaling. De bufferblocks worden voor het eerst toegepast en daarmee heeft Capelle aan den IJssel een wereldprimeur.

Wethouder Marc Wilson: “Het is mooi om een wereldprimeur te hebben en trendsetter te zijn. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam willen allemaal komen kijken naar wat we hier aan het doen zijn.”

De werkzaamheden met de bufferblocks aan de Arica beginnen op maandag 20 april 2020.

STARS2Cs

Het project Arica/Waterweg doet mee aan het Europese programma STARS2Cs dat onderdeel is van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Via dit programma leren diverse gemeenten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland van elkaars aanpak. De gemeenten leren van elkaars maatregelen en, minstens zo belangrijk, hoe bewoners en bedrijven het best worden betrokken bij de plannen en de besluiten die worden genomen. Ook leren we hoe er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de initiatieven en ideeën die vanuit de samenleving komen.