Capelle aan den IJssel

Kunstwerk Anna Maria van Cappellen onthuld

Vrijdagmiddag 29 oktober is het kunstwerk dat een hommage is aan Anna Maria van Cappellen in Capelle aan den IJssel onthuld.

De Rode Beuk

Kunstenaar Martijn Schoots heeft voor zijn ontwerp ‘De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster” ook input opgehaald bij de nieuwe bewoners. De Van Cappellen Stichting droeg financieel bij aan de realisatie van dit kunstwerk en bouwbedrijf Heijmans (ook verantwoordelijk voor de bouw van Couwenhoek) heeft alle onderdelen geplaatst.

Prijsvraag

In mei 2019 schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het maken van een passend kunstwerk in nieuwbouwwijk Couwenhoek. Kunstenaar Martijn Schoots won de prijsvraag en maakte met ideeën van bewoners uit de wijk het ontwerp dat een eerbetoon is aan Anna Maria van Cappellen. De opdracht bestond uit het ontwerpen en realiseren van een artistiek kunstobject, met veel vrijheid voor het ontwerp om invulling te geven aan de uitdaging. Belangstellende kunstenaars dienden hun ontwerp in. De jury, inclusief vertegenwoordiging vanuit de Van Cappellen Stichting en bewoners uit de wijk Couwenhoek, heeft een winnaar gekozen aan de hand van een aantal criteria: artistieke kwaliteit, passend in de omgeving, duurzaamheid en een hommage aan Anna Maria van Cappellen.

Anna Maria van Cappellen

Anna Maria van Cappellen richtte in 1892 samen met haar echtgenoot Johannes Nolen een ‘weldadige’ stichting op die de naam Van Cappellen Stichting zou dragen. Wethouder Harriët Westerdijk onderstreept het maatschappelijke belang van de stichting: “De Van Cappellen Stichting heeft vandaag de dag tot doel om sociale, culturele en algemene belangen van de inwoners in de gemeenten Capelle aan den IJssel, Zuidplas en Krimpen aan den IJssel te ondersteunen. Daartoe worden sociale, maatschappelijke en culturele evenementen of projecten met een financiële bijdrage gesteund. Ik ben trots dat Capelle aan den IJssel eer betoont aan de oprichter.”