Capelle aan den IJssel

Interview met Aryne Oskam : voorzitter hondenplatform

“Laten we meer begrip voor elkaar tonen als hondenbezitters en niet-hondenbezitters”.

Enige tijd geleden hebben we al aandacht besteed aan het ‘hondenplatform’ onder de naam van het Capels Hondenplatform. Dit platform bestaat momenteel uit 4 hondenbezitters; één van de groepen die dagelijks geniet van het Schollebos. Het Schollebos is namelijk de ideale plek om honden uit te laten. Aryne Oskam is woordvoeder van het hondenplatform, dat overigens heel ‘breed’ meedenkt met de gemeente, dus niet alleen over het Schollebos. Momenteel speelt het onderwerp ‘zonering’ in het Schollebos met name, dus daar is het platform nu ook intensief mee bezig. Uiteindelijk wordt het besluit over de zonering uitgebreid voorgelegd aan de Vrienden van het Schollebos, waar ook het hondenplatform in participeert.

Ontstaan van het hondenplatform

In de visie over de toekomst van het Schollebos is vastgelegd dat we toewerken naar een ‘zonering’. Hiermee is straks duidelijk waar honden mogen loslopen, en waar niet. Daarbij is het belangrijk om ook het geluid van de hondenbezitters mee te nemen. Op deze manier willen we bereiken dat iedere bezoeker zich prettig en veilig kan voelen in het stadspark. De leden van het platform zitten dus geregeld om tafel met de gemeente en de Vrienden van het Schollebos hierover.

Aryne is als woordvoerder betrokken bij dit platform, en dit doet ze met veel betrokkenheid!

Hoe ben je betrokken geraakt bij het platform?

“ Als fervent hondenbezitter vind ik het natuurlijk heel belangrijk dat de belangen van honden en hondenbezitters goed vertegenwoordigd zijn. Ik kom dan ook heel graag voor deze groep op! Dus toen ik de oproep voorbij zag komen hoefde ik niet lang na te denken om mij aan te melden, aangezien hier mijn hart en passie ligt 😊. Uiteraard doen we dit allemaal vrijwillig, maar met ontzettend veel betrokkenheid.”

Waar zijn jullie op dit moment vooral mee bezig?

“Uiteraard met het Schollebos, dat is echt een heel actueel onderwerp. We willen uiteraard graag meedenken met de gemeente over het plan om een zonering in te voeren. Daarnaast komen er natuurlijk andere thema’s voorbij die raken aan het hebben van honden in combinatie met de openbare ruimte.”

Hoe staan jullie hierin?

“Laten we voorop stellen dat we niet tégen aanlijnen zijn. Alleen: wel op gepaste tijden. Want in de basis willen de honden het liefst vrij rondlopen natuurlijk. We denken bijvoorbeeld aan: aanlijnen op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld in de vakanties als het druk is in het Schollebos, of in de weekenden. Dit leidt dan tot een ‘aanlijnseizoen’.

We kijken wat dat betreft heel breed, en hebben een open houding. Want: alle groepen moeten met plezier in het Schollebos kunnen verblijven. En wij snappen echt dat niet alle mensen hondenliefhebbers zijn. Sommige mensen vinden het logischerwijs heel vervelend als honden tegen ze op springen.

Wat is jullie mening hierover?

“Logisch dat mensen dit niet gepast vinden. Het hoort namelijk niet. Maar het is net als met het opvoeden van kinderen: je weet nooit helemaal zeker hoe ze gaan reageren. Ondanks de goede opvoeding 😊. Het zou al helpen als alle hondenbezitters op de hoogte zijn van de ‘hondenetiquette’. Dit zijn algemene ‘regels’ waarmee hondenbezitters geholpen worden in de omgang met hond.

Wat is jullie uiteindelijke doel als platform?

“Dat we wat meer begrip voor elkaar gaan krijgen. Hondenbezitters en niet- hondenbezitters staan nu nog te vaak lijnrecht tegenover elkaar. Onnodig en jammer én het leidt soms tot keuzes die enkel ten goede komen aan de niet-hondenbezitter. We leven met ons allen in het mooie Capelle dus laten we vooral sàmen kijken naar oplossingen.