Capelle aan den IJssel

Lang leve het Schollebos!

Onderstaand artikel is ook geplaatst in de IJssel en Lekstreek, editie van woensdag 14 juli 2021: Het leven begint bij veertig. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor stadsdeelparken. En al helemaal als zo veel Capellenaren er hun betrokkenheid bij tonen en er hun bijdrage aan willen leveren.

Net als de rest van de wereld, had het Schollebos afgelopen anderhalf jaar wel wat anders aan z'n hoofd dan het vieren van een verjaardagsfeest. Wat niet wegneemt dat het geliefde stadsdeelpark ondertussen wel mooi de gezegende leeftijd van 40 jaar heeft bereikt. Voor een bos is 40 jaar niet oud. Eigenlijk begint het dan allemaal pas. Het Schollebos heeft dan ook nog een lang leven voor zich.

Johan van Zijl is groenbeheerder en projectleider Schollebos bij de gemeente: “In mei vorig jaar hebben we een enquête gehouden over de toekomst van het Schollebos. De respons daarop was hoog. Net als de opkomst bij de bijeenkomsten. Zo bleek eens te meer hoe veel Capellenaren deze plek in hun hart hebben gesloten. Speelvoorzieningen zoals de Watervallei en Ravottia, maar ook het weelderige groen en de dieren zijn enkele redenen om het te bezoeken. We werken nu op basis van de samen gemaakte toekomstplannen aan het Beheer en actieplan. Dat doen we in samenspraak met onder andere de Capellenaren, Wijk Overleg Platforms, Stichting Natuurvrienden Capelle, de volkstuinvereniging, het Pannenkoekenhuis, de Bomenstichting, de manege, Sportief Capelle en de politiek.”

Met andere ogen

Corona bracht een aantal onverwachte dingen. Zoals een herwaardering van de buitenruimte. Veel mensen zijn de natuur met andere, of misschien wel nieuwe, ogen gaan bekijken. Dat geldt ook voor het Schollebos. Niet zo gek want ondanks de geruststellende herkenbaarheid is een stadspark geen dag hetzelfde. En is er binnen die 40 tinten groen voor iedereen altijd wel wat te doen. De één komt er om zijn hond uit te laten. De ander om zich uit te leven. Weer een ander juist om tot rust te komen. Extern adviseur en procesbegeleider Linde Nouwens: “In het Schollebos komen veel verschillende belangen samen. Het uitgangspunt van de gemeente hierbij is dat het een park voor alle Capellenaren is. We proberen dan ook iedereen zo goed mogelijk te faciliteren en kijken altijd naar het algemeen belang. Vanwege de vele functies van het Schollebos kunnen we alle aanbevelingen en wensen van de burgers goed gebruiken. Capelle staat daar voor open en geeft er waar mogelijk gehoor aan. Er is onder de inwoners opvallend veel kennis en kunde over de Capelse flora en fauna. Je zou gek zijn als je daar geen gebruik van maakt.”

Gezamenlijke afspraken

Vanuit die gedachte werd de Vrienden van het Schollebos opgericht. Een overleggroep met vertegenwoordigers van belangengroepen, die gezamenlijk de ontwikkelingen en activiteiten bespreken en afspraken maken. Een van die Vrienden is Edith Stuivenberg van de Bomenstichting. Edith Stuivenberg: “In mijn ogen bereik je een succesvol stadspark alleen met de betrokkenheid van alle gebruikers - zo is het Schollebos zelf ook ontstaan. Dat lijkt nu uitstekend te gaan lukken.”

“In de afgelopen anderhalf jaar heb ik ervaren dat de gemeente is veranderd. Alle gebruikers van het Schollebos worden op voet van gelijkwaardigheid gehoord, in een open sfeer. De verschillende groepen kunnen van elkaar leren en met elkaar tot creatieve oplossingen komen. Met de Vrienden van het Schollebos is de basis voor een breed draagvlak gelegd.”