Capelle aan den IJssel

Vermoeden van blauwalg en botulisme in grote vijver Schollebos

Vermijd contact met het water. Er is vermoedelijk blauwalg aanwezig in de grote vijver van het Schollebos. De vijver is geen zwemwater, maar dieren maken er regelmatig gebruik van.

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, ook bij (huis)dieren. Dus ook de honden en paarden die in het Schollebos lopen en mogelijk in aanraking komen met het water lopen kans op vergiftiging door blauwalg. Naast blauwalg bestaat er door de hoge temperaturen van de afgelopen week het risico op botulisme.

Voorkom dat uw hond of paard met het water in aanraking komt en voer de (water)vogels niet. Ook bij mensen kunnen blauwalg en botulisme zorgen voor gezondheidsklachten. Het water in het Schollebos is niet geschikt als zwemwater voor mensen!

Gifstoffen

De gifstoffen die blauwalgen produceren zijn giftig voor mens en dier. Symptomen zijn misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, droge mond en buikklachten. Waarschuw een huisarts als je deze symptomen waarneemt. Is uw huisdier in contact geweest met besmet water en heeft het gezondheidsklachten? Ga dan met uw dier naar de dierenarts.

Meer informatie kunt u vinden op:

GGD Rotterdam Rijnmond

Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard