Capelle aan den IJssel

Ziekmakende parasiet onder honden

Afgelopen dagen kreeg de gemeente van hondenbezitters uit het Schollebos diverse meldingen van zieke honden met klachten als braken en diarree. De oorzaak blijkt een darmparasiet te zijn.

Darmparasiet

Na verschillende meldingen is er besloten een expert in te schakelen. De honden honden zijn  vermoedelijk ziek geworden door een darmparasiet die Giardia veroorzaakt. Die ziekte komt momenteel overal vaker voor dan gebruikelijk.

Ook zijn er geen aanwijzingen dat er momenteel iets anders speelt in het Schollebos wat deze klachten kan veroorzaken. De parasiet is ook niet “bos-gerelateerd” en kan overal worden opgelopen. Er is dan ook geen reden voor hondeneigenaren om sommige gebieden of bijvoorbeeld het Schollebos te mijden.

Over Giardia

De parasiet die Giardia veroorzaakt wordt opgelopen door honden (en ook katten) die op straat iets eten, drinken of likken waarin de parasiet zit. Het is ook één van de meest voorkomende maagdarmparasieten onder honden.

De ziekte is veelvoorkomend, maar hoeft niet altijd symptomen te veroorzaken. Als dit wel gebeurd, zijn dit over het algemeen klachten als diarree, braken, gewichtsverlies en/of sloomheid.

De ziekte kan worden bestreden door het geven van een kuur. Indien het vermoeden bestaat dat jouw huisdier besmet is, kan je het beste contact opnemen met de dierenarts. Deze kan indien gewenst ook een test afnemen om besmetting te bevestigen.

Het is daarnaast belangrijk om te weten dat de parasiet besmettelijk is. Het besmette dier scheidt de parasiet uit. Andere huisdieren in het huishouden kunnen deze dus ook krijgen, maar de parasiet kan ook overspringen naar mensen. Het is daarom belangrijk om extra aandacht te geven aan hygiëne.