Start maaiseizoen: minder maaien is beter voor de biodiversiteit!
Het wordt weer wat warmer en de zon gaat ook meer schijnen, waardoor het groen weer gaat groeien. Daarom starten we weer met maaien. Vanaf dit jaar gaan we het wat anders aanpakken. Zo gaan we bijvoorbeeld minder maaien dan voorheen. Dat is goed voor het aantrekken van méér bijen, vlinders, vogels en andere insecten. Zo zetten we Capelle aan den IJssel steeds meer in groei en bloei!
Gemaaid gras blijft even liggen
Na het maaien blijft het gemaaide gras (maaisel) in bermen en plaatsen met ruig en langer gras nog even liggen. Hierdoor kunnen zaden loskomen. Na een paar dagen ruimen we het gemaaide gras (maaisel) dan op. Dit zorgt voor minder voedingsstoffen in de grond en uiteindelijk voor betere soorten kruiden voor de natuur.
Minder maaien
Normaal gesproken maaien we de gazons iedere 7 tot 10 dagen, in de periode van april tot oktober. Dit jaar gaan we het anders doen. We gaan de gazons op sommige plekken minder vaak maaien. We helpen hiermee de insecten, waarmee het in heel Nederland slecht gaat. Doordat we de gazons minder vaak maaien, verwachten we dat er meer bloemen en kruiden gaan ontstaan. Deze leveren voedsel voor bijen en vlinders.
In de maand mei doen we mee aan de landelijke ‘Maai-Mei-Niet’ campagne. Dit betekent dat we in deze maand écht alleen het hoognodige maaien. Hierover gaan we nog apart communiceren.
Verkeersveiligheid voorop
Na dit jaar, bekijken we of we op deze plekken voortaan minder vaak blijven maaien. Uiteraard staat verkeersveiligheid voorop en maaien we bijvoorbeeld langs fietspaden en wegen wél vaker. Zo blijft het zicht voor de weggebruiker goed.
Bloembollen: deze ruimen we niet meteen op
Naast het minder vaak maaien op bepaalde plekken, ruimen we de resten van bloembollen die in het gras staan, niet meteen na het uitbloeien op. Het is namelijk belangrijk voor de bloei van het jaar daarna, dat ze via hun blad ‘energie’ opdoen. De uitgebloeide bloemen worden dus pas later met het blad afgemaaid.
Aandacht voor de natuur
We maaien uiteraard met grote aandacht voor de natuur. Zijn er bijvoorbeeld beschermde broedvogels ontdekt? Dan laten we dit stuk even met rust. Of zijn er bijzondere planten aanwezig? Ook dan slaan we dat stuk over. Het minder maaien en het afruimen van maaisel moet er uiteindelijk voor zorgen dat we meer voedsel en leefruimte bieden voor bijzondere planten en dieren. Dat betekent ‘meer kleur en fleur’ voor de Capellenaar en dus een (nog) fijnere leefomgeving!