Capelle aan den IJssel

Gezichten in de wijk - Bashir Galayr

Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.

"Samen voor meer groen en een schonere omgeving"

Bashir Galayr door Jan Kok.

Samen. Dat is de betekenis van het Somalische woord wadajira. En daar streeft Bashir Galayr naar met zijn stichting Wadajira in de wijk Schenkel. “We moeten het samen doen! Daarom help ik bijvoorbeeld mensen die geen Nederlands spreken met het invullen van formulieren of ga ik mee naar de huisarts of het ziekenhuis om te vertalen”, zegt hij.

Er wonen in de buurt acht Somalische gezinnen waarvoor hij zich inzet als vrijwilliger. “Een of twee keer per week doe ik daar wat”, zegt Bashir. Hij helpt ook mensen met een andere achtergrond. “Als ze maar Engels spreken, dan kan ik ze ook ondersteunen.” Zelf woont hij sinds 1995 in Nederland, eerst in Gorkum en later in Capelle aan den IJssel. “In het begin woonden hier wel zestien Somalische families. Inmiddels zijn enkele families verhuisd.”

Kaal

Omdat hij regelmatig buurtbewoners spreekt, weet hij goed wat er leeft in de omgeving. “Er is echt behoefte aan meer groen in onze woonomgeving. Bepaalde plekken zijn kaal, dat is niet mooi. We zouden daar graag planten willen hebben, dat ziet er veel beter uit. Die kale stukken zijn niet goed voor de ogen.”

Buurtbewoners vinden het ook jammer als nieuwe bewoners zich niet aan de regels houden en bijvoorbeeld brood van het balkon gooien voor de vogels. “Dat geeft rommel en trekt ook ratten aan.” Veel nieuwkomers spreken in het begin geen Nederlands. “Ik denk dat het altijd goed is om mensen met dezelfde achtergrond die wel Nederlands spreken contactpersoon te maken. Hij of zij kan dan vertalen wat de regels zijn. Of vertellen dat je geen rommel van het balkon moet gooien. Het is belangrijk dat de buurt schoon blijft.”

Te weinig containers

Het helpt volgens Bashir ook niet dat er te weinig containers zijn bij de flats in zijn omgeving. “De containers die er zijn, zijn heel snel vol. Sommige mensen brengen hun vuilnis dan naar een andere container, maar anderen zetten het vuil er gewoon naast. We willen daarom graag extra containers.”