Capelle aan den IJssel

Gezichten in de wijk - Hanke Boom

Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.

‘Het Schollebos wordt mooier en veiliger voor veel doelgroepen’

Hanke Boom door Jan Kok

Veel mensen genieten van stadsdeelpark Het Schollebos, ook bewoners van de omliggende wijken. Om er paard te rijden, met de hond te wandelen, te sporten of spelen en er doorheen te fietsen. Er is zelfs een evenemententerrein. Zeker in coronatijd, maar ook nu zien we dat het gebruik toeneemt. Daarom is het belangrijk dat omwonenden meepraten over de toekomst van het gebied. Hanke Boom zit namens de wijk Schenkel aan tafel.

“Ik zit namens het WijkOverlegPlatform (WOP) in de zogenaamde ‘Vrienden van Het Schollebos’: vertegenwoordigers van alle groepen die gebruik maken of belang hebben bij het stadsdeelpark. Dat zijn bijvoorbeeld ook de Natuurvrienden Capelle en omstreken, volkstuinders, de manege en het Pannenkoekenhuis. Het is een heel breed gezelschap.”

Veiligheid

Het Schollebos is nu zo’n veertig jaar oud en toe aan een opknapbeurt. De gemeente heeft daar geld voor beschikbaar gesteld. Hanke: “De bodem is hier en daar verzakt, waardoor het nat is. Ook zijn er zorgen om de veiligheid van de bomen. Verder kijken we of de paden nog goed zijn en logisch liggen. Het gebied moet vitaler worden, maar ook gevarieerder. Wij vinden belangrijk dat je er veilig kunt zijn en dat het aantrekkelijk is om naar toe te gaan.”

Wensen

Volgens Hanke liggen er geen grote specifieke wensen vanuit Schenkel voor de inrichting van het park. “Ik kan natuurlijk niet weten wat álle wijkbewoners precies willen, maar we gaan wel op pad om ze te vragen wat de wensen zijn. Dat doen we met een soort ‘WOP on tour’. In die gesprekken is de veiligheid van het park aan de orde geweest. Daarom willen we dat er goed gekeken wordt naar de randen van de paden. Er rijdt weleens zwaar verkeer over voor onderhoud en het moet niet zo zijn dat als je per ongeluk van het fietspad af gaat, dat je in een soort gat terecht komt. Daarnaast hebben bomen best veel te lijden gehad van storm en droogte. Ook in het bosgedeelte moet iedereen veilig kunnen genieten.”

Aantrekkelijker

Afgelopen winter zijn de eerste ingrepen in het park gedaan en de komende jaren volgen er meer. “Dat kan wel een jaar of 5, 6 duren. Er is nog wel wat te doen.” Wat Hanke betreft zouden er zeker aan de randen van Het Schollebos wat groen moeten verdwijnen voor een beter zicht op het gebied. “Met zo’n doorkijk maak je het aantrekkelijker voor nog meer mensen. Daarmee zitten we trouwens niet op één lijn met de Natuurvrienden Capelle en omgeving. Wat ons betreft is de natuur belangrijk, maar moet je ook zorgen dat het een gebied blijft waar omwonenden kunnen recreëren.”