Capelle bouwt aan de stad

Op pad in de zomer met uw huisdier: hier moet u op letten

Door: Gemeente Capelle aan den IJssel

Augustus is een prachtige maand om eropuit te trekken met uw huisdier. De lange dagen en zomervakantie bieden volop mogelijkheden voor wandelingen in onze gemeente. Maar in deze tijd van het jaar kunnen blauwalg, de Aziatische hoornaar en grasaren soms voor problemen zorgen bij onze viervoeters. In dit bericht leest u hoe u alert kunt zijn op deze gevaren, ze kunt herkennen én vermijden.

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die in stilstaand water groeit en giftige stoffen kan produceren. Honden kunnen ernstig ziek worden als ze in met blauwalg besmet water zwemmen of ervan drinken. Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Dit controleren zij vooral op locaties die zijn aangewezen als zwemwater. Stichting Natuurvrienden Capelle monitort de blauwalg in het Schollebos, waar veel honden zwemmen. Ze houden de waterkwaliteit in de gaten en plaatsen duidelijke waarschuwingsborden als er blauwalg is aangetroffen. Let goed op deze waarschuwingen en houd uw hond uit de buurt van besmet water.

Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaar is een invasieve, uitheemse wespensoort. Dit betekent dat deze soort niet van nature in Nederland voorkomt en daardoor een bedreiging kan zijn voor soorten die hier wel thuishoren. Deze hoornaars zijn agressief en hun steken kunnen pijnlijk en soms zelfs gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Ook onze trouwe viervoeters kunnen tijdens de wandeling een hoornaar tegenkomen.

De Rijksoverheid monitort de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar in Nederland en neemt maatregelen om deze soort onder controle te houden.

Ziet u een Aziatische hoornaar in uw omgeving, dan is het belangrijk dat u hier een melding van maakt bij het Rijk. Voor meer informatie hoe u dit doet, kunt u terecht op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Met de gratis app ObsIdentify kun u nagaan of het insect dat u ziet echt een Aziatische Hoornaar is. Deze app is beschikbaar in de App Store ObsIdentify in de App Store en Google Play Store.

Grasaren

Grasaren zijn een bekende zomerse overlast. Deze grassoort verspreidt scherpe zaden met weerhaakjes die zich in de vacht van huisdieren kunnen vastzetten. De zaden kunnen ontstekingen veroorzaken wanneer ze in de huid, oren, neus of tussen de tenen van uw huisdier terechtkomen. Grasaren houden van een bodem met veel voedingsstoffen, waardoor populaire hondenveldjes een echte hotspot zijn voor deze plant. Controleer na elke wandeling de vacht goed, vooral bij de neus, oren en poten.

Veilig genieten van de zomer

Naast planten en dieren waar u op kunt letten, is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met de hoge temperaturen. Dus zorg ervoor dat u en uw huisdier voldoende drinken, uw huisdier niet in de auto achterblijft en dat u het vermijdt om op het warmste moment van de dag in de zon te lopen. Ook kan het asfalt heel warm worden voor huisdieren om overheen te lopen.

Met een beetje extra zorg en aandacht zorgt u ervoor dat uw huisdier volop kan genieten van de zomer in Capelle aan den IJssel. Wij wensen u en uw viervoeter een prachtige en zorgeloze (na)zomer toe!

Groenonderhoud

Bestrijding ziekten, beestjes en planten

Door: Gemeente Capelle aan den IJssel