Capelle bouwt aan de stad

Bladruimen in Capelle

Wat doen we met bladafval

Capelle aan den IJssel
Groenonderhoud

Zodra de blaadjes in het najaar beginnen te vallen, starten we buiten met het opruimen. Maar niet alle bladeren hoeven weggehaald te worden. In Capelle aan den IJssel laten we op veel plekken het bladafval gewoon liggen. Dat heeft namelijk allerlei voordelen. Op deze pagina leggen we uit hoe we in onze gemeente omgaan met het opruimen van blad en waarom we dat zo doen.

Een natuurlijke bescherming

In plantsoenen en perken laten we het blad liggen. We maken alleen de randen schoon, zodat er geen bladeren de straat op waaien. De bladeren vormen een natuurlijke deken op de grond. Dit beschermt de wortels van planten tegen de kou in de winter. Ook dieren profiteren hiervan. Ze gebruiken de bladeren om zich veilig te verstoppen tijdens de winter. In de lente wordt dit bladerdek voedsel voor bodemdiertjes. Deze diertjes breken de bladeren af en zorgen ervoor dat de voedingsstoffen terug in de bodem komen. Hierdoor hoeven we minder vaak te bemesten.

Bladvrij gras en veilige wegen

Het moment waarop de bladeren vallen, is niet altijd te voorspellen. Het hangt af van het weer, de temperatuur en stormen. Na een storm ruimen we de gevallen bladeren op. Dit doen we op plekken waar het risico het grootst is, zoals wegen, wandelpaden en fietspaden. Zo kunnen mensen veilig gebruikmaken van de paden en blijven putten vrij van verstoppingen. Ook halen we het blad weg van grasvelden en bermen. Een dikke laag bladeren kan namelijk het gras en de kruiden verstikken. Voor het opruimen van het blad gebruiken we bladblazers en bladzuigers. Dit kan wat geluidsoverlast geven en je kunt onze medewerkers tegenkomen in het verkeer.

Blad in uw eigen tuin

Heb je in het najaar veel bladeren in jouw tuin? Dan kun je deze bij elkaar harken en op een hoop leggen in een hoek van de tuin. Veel dieren zullen dankbaar gebruikmaken van deze 'winteropvang'. Laat de hoop liggen tot de lente, wanneer de dieren uit hun winterrust zijn gekomen. Je kunt de bladeren ook langs de rand van de tuin vegen, bijvoorbeeld tegen een hek of onder een struik. Wil je de planten in jouw tuin beschermen en het bodemleven verbeteren? Leg dan het bladafval tussen de planten, maar let op dat het blad niet óp de plant zelf ligt, anders kan de plant verstikken. Hark het blad wel altijd van het gazon, anders kan ook dit verstikken.

Bladkorven

Wil je liever geen bladafval in uw tuin? Dan kun je dit inleveren in de GFT-bak of bij één van de bladkorven die vanaf oktober in de gemeente staan. Let op: in deze korven mogen alleen bladeren! Takken, snoeiafval en ander groenafval zijn niet toegestaan. Dit heeft te maken met het feit dat de bladeren worden verzameld en verwerkt tot een vruchtbare bodembedekker, bladmulch.

Bladmulch

Het ingezamelde blad wordt namelijk afgevoerd en neergelegd op een verzameldepot. Hier wordt het verwerkt tot bladmulch, een speciale bodembedekking. Bladmulch bestaat uit takjes en blaadjes die al gedeeltelijk zijn verteerd. We verspreiden dit over de plantvakken, dus tussen de planten. Dit vormt een dichte laag die vocht vasthoudt en licht tegenhoudt, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Tegelijkertijd stimuleert het bladmulch het bodemleven. Wormen zijn er bijvoorbeeld dol op!

Locaties Bladkorven

Onder ‘Downloads’ op deze pagina vind je de locaties van de bladkorven in 2024.

Downloads

Meer weten over dit project?
  • Gemeente Capelle aan den IJssel

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten