Capelle bouwt aan de stad
Groenbeheer

Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

Door: Gemeente Capelle aan den IJssel

De Aziatische hoornaar is een wesp, die gevaarlijk is voor bijen. Het beestje eet onder andere honingbijen. Honingbijen zijn belangrijk voor onze voedselproductie. Daarom is het goed om op de hoornaar te letten. In dit artikel leest u hoe u deze plaagsoort herkent en wat u moet doen als u een Aziatische hoornaar heeft gevonden.

De Aziatische hoornaar is een wesp, die gevaarlijk is voor bijen. Deze wespensoort komt sinds 2017 in Nederland voor en is inmiddels ook gezien in Capelle aan den IJssel. Het beestje eet onder andere honingbijen. Honingbijen zijn belangrijk voor onze voedselproductie. Daarom is het goed om op de hoornaar te letten. Ziet u er één, geef het dan meteen door. In dit artikel leest u hoe u deze plaagsoort herkent en wat u moet doen als u een Aziatische hoornaar heeft gevonden.

Hoornaar herkennen

Het is een grote wesp, ongeveer anderhalf keer zo groot als een normale wesp. De Aziatische hoornaar is familie van de Europese hoornaar, maar ze zien er wel anders uit. Waar kunt u allemaal op letten?

  • De Aziatische hoornaar heeft een zwart lijfje met gele “sokken” aan de poten.
  • De Aziatische hoornaar is ongeveer 2 tot 3 cm lang.
  • De Europese hoornaar is roodbruin en geel met roodbruine poten.
  • De Europese hoornaar is ongeveer 3 tot 4 cm lang.

Het verschil in grootte en kleur tussen de wesp, de Aziatische hoornaar en de Europese Hoornaar (bron: lindaschrijfthetop.nl)

Foto maken en doorsturen

Ziet u een hoornaar? Dan doet u het volgende. Download de app ObsIdentify. Maak met deze app een zo duidelijk mogelijke foto. U ziet dan ook meteen welk soort hoornaar u heeft gevonden. Is het de Aziatische hoornaar? Sla deze dan op in ObsIdentify, dan maakt u automatisch een melding. Hiermee wordt de verspreiding van de Aziatische hoornaar in kaart gebracht. Na uw melding, nemen onderzoekers contact met u op.

Waarom is dit belangrijk?

De Aziatische hoornaar is gevaarlijk, omdat dit beestje hier van nature niet voorkomt. Om die reden heeft hij nog geen natuurlijke vijanden. Zo kan de hoornaar zich rap verspreiden. Hoornaars eten ontzettend veel honingbijen en andere insecten. En tast daarmee de voedselketen aan. Als we niets doen, blijven er straks geen bijen meer over.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nest van de Aziatische hoornaar (bron: NVMA)

Groenonderhoud

Groenbeheer

Door: Gemeente Capelle aan den IJssel