Capelle aan den IJssel

Groenbeheer

Groenbeheer gemeente Capelle aan den IJssel

Groen bepaalt voor een deel hoe we onze wijk beleven. Het is de aankleding van de straat, het biedt voedsel en leefruimte voor natuur en draagt bij aan een gezonde leefomgeving. De gemeente draagt zorg voor het beheer van het grootste deel van de openbare ruimte en dus ook voor het groen. Hierbij horen bijvoorbeeld de bomen, struiken, hagen, bermen en gazons. Stukjes buitenruimte worden ook door anderen onderhouden. Denk hierbij aan bedrijventerreinen, terreinen van woningbouwstichtingen of water en waterkanten die door het Hoogheemraadschap worden beheerd.

In de stad wordt ook door Capellenaren bijgedragen aan het groen. Door het tuinieren in eigen tuin of op het eigen balkon, maar ook te helpen in de openbare ruimte dragen veel mensen een steentje bij met groen. Op deze pagina informeren wij u over groenbeheer in de stad. Je kan er lezen over het onderhoud en de aanleg van groen, maar ook over wat je zelf kan doen met groen. Zo maken we Capelle steeds een beetje groener!

Maaien met hart voor buitenruimte

Van maart tot november wordt het gras in Capelle gemaaid. Maar niet elk stukje gras wordt op dezelfde manier onderhouden. Zo wordt in Capelle het gras verdeeld in gazon, grasveld en bermgras

Gazon, grasveld en bermgras

  • Het gazon wordt kort gehouden, zodat hier kan worden gespeeld of de hond worden uitgelaten. 
  • Het grasveld mag wat langer worden, zodat bloemen de kans krijgen om te bloeien en dieren hier eten kunnen vinden. 
  • Het bermgras mag lekker lang worden en wordt hierom maar twee keer per jaar gemaaid. Wel worden de randen en hoeken korter gehouden, zodat het gras het zicht niet belemmert bij kruisingen. 

Ook worden de grasvelden en het bermgras op een natuurvriendelijke manier gemaaid, waarbij delen blijven staan om dieren van eten en schuilplaatsen te voorzien. Zo ontstaat er verschillende soorten stukken gras binnen de gemeente.

Hondenuitlaatzones De hondenuitlaatzones in Capelle worden beheerd als gazon of als grasveld. Zo zijn er altijd korte stukken gras aanwezig waarin honden hun behoefte kunnen doen. Soms ligt er een honden uitlaatstrook langs een dijk of berm. Hier wordt een strook van 1 – 2 meter langs het pad kort gemaaid zodat honden hier kunnen lopen. Het hoge bermgras naast de uitlaatstrook is géén uitlaatzone. Laat uw hond hier dan ook niet los doorheen lopen om voorstoring van dieren te voorkomen. Daarnaast heeft uw hond zo minder kans op teken en grasaren. Wilt u zeker weten waar u uw hond allemaal mag uitlaten? Neem dan een kijkje op de kaart met uitlaatzones in de Stadsatlas.

Niet al het gras is van de gemeente
Als laatste wordt niet al het gras binnen Capelle door de gemeente beheerd. Zo wordt het gras op dijken en langs de watergangen beheerd door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). Ook vallen bepaalde stukken gras onder  verantwoordelijkheid  van particulieren of bedrijven zoals Havensteder. Ga bij problemen dus altijd na of een stuk gras onder het beheer van de gemeente valt, voordat u hiervan een melding maakt. 

Meer weten over hoe het maaibeheer van de gemeente?

  • Uitgebreide uitleg, kijk bij downloads op deze pagina.
  • Overzicht meest gestelde vragen, kijk bij downloads op deze pagina.

Downloads

Meer weten over dit project?
  • Gemeente Capelle aan den IJssel

Nieuws