Capelle aan den IJssel

We controleren de bomen weer!

Jaarlijks controleren en onderhouden we onze bomen in de wijken. We doen dit om de bomen gezond te houden en de openbare ruimte veilig. Deze controles laten we uitvoeren door externe boomdeskundigen. Zo kunnen we tijdig maatregelen treffen, zoals bijvoorbeeld een vervolgonderzoek, snoeien of vervanging van een boom.

Vanaf deze week starten we met de boomveiligheidscontroles in heel de gemeente, met extra focus in de wijken Rivium, Fascinatio, Capelle-West, ’s-Gravenland en Schenkel. In eerste instantie wordt de buitenkant van de boom onderzocht op afwijkingen. Mocht dit het geval zijn, dan wordt de boom uitgebreider gecontroleerd.

Aan de hand van de uitkomsten van de controles besluiten we welke onderhoudswerkzaamheden we dit jaar aan de bomen gaan uitvoeren. Dit wordt ook verwerkt op een digitale kaart. Voor de start van het werk kunt u op deze kaart zien of een boom in uw omgeving wordt gesnoeid of weggehaald en waar het kan, wordt vervangen. Als een boom vervangen kan worden, wordt op de kaart ook aangegeven wat voor soort boom hiervoor terugkomt. U wordt op een later moment geïnformeerd over de onderhoudswerkzaamheden met bijbehorende kaart.

Met de regelmatige boomveiligheidscontroles houden we de veiligheid van de openbare buitenruimte en gezondheid van de bomen goed in de gaten.

Waarom onderhouden we de bomen?

We onderhouden de bomen van Capelle om de openbare ruimte groen, leefbaar en zo veel mogelijk bomen te hebben, maar ook om veilig te houden. Als eigenaar van de bomen heeft de gemeente een wettelijke zorgplicht om schade aan de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen.

Te beginnen met “begeleidingssnoei”, dit zorgt ervoor dat jonge- en halfvolwassen bomen op de juiste manier hun kroon kunnen ontwikkelen. Bij volwassen bomen kunnen takken weggesnoeid worden die te dicht naar een woning groeien of de openbare ruimte blokkeren zoals bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal of verkeersbord. Daarnaast kan het bij bomen voor komen dat een gedeelte van de boom niet veilig is voor de buitenruimte. Dat kunnen we met snoei verhelpen zodat we de boom voor een langere tijd veilig kunnen behouden.

Jaarlijks vervangen we zieke en dode bomen. Deze bomen worden ook door onze gedreven groenmedewerkers en inwoners opgemerkt en doorgegeven.

Wat merkt u ervan?

Er is weinig tot geen overlast bij het controleren van de bomen.

Op de website van de gemeente vertellen wethouder Marc Wilson en Wouter Peeters van Bomenwacht Nederland in een video meer over waarom bomen belangrijk zijn en hoe we ze onderhouden.