Let op grasaren bij uw hond!
Ondanks de warmte, is het momenteel heerlijk om in de vroege ochtend of in de avond met je hond naar buiten te gaan. Honden houden ervan om lekker rond te springen in de velden of langs een bospad. Totdat je hond ineens terughinkt met een grasaar in zijn poot. Of op een plek die je in eerste instantie niet ziet. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond.
Grasaren zijn pluimvorige zaden die zich vasthechten aan de hond. Heel vervelend uiteraard. Momenteel zien we deze aren ook opduiken op sommige plekken in de openbare ruimte.
Wat kun je doen?
Voorkomen is beter dan genezen! Zorg er daarom voor dat u eventuele grasaren uit uw tuin verwijdert. En dat u gebieden waar de grasaren voorkomen, zoveel mogelijk vermijdt. Daarnaast nog enkele tips:
- Probeer tijdens het uitlaten op de wandelpaden en kort gemaaide randen te blijven en laat uw hond niet door het hoge gras rennen.
- Controleer de hond goed. Kijk vooral tussen de tenen, in de oren, onder de oksels en rond de liezen van de hond.
- Een grasaar heeft weerhaakjes waarmee hij in de huid kruipt, en kan het beste door een dierenarts verwijderd en uitgespoeld worden Als u zelf een grasaar verwijdert, zorg er dan voor dat deze helemaal weg is. Als u een deel laat zitten, loopt u namelijk het risico dat deze zich toch verder beweegt door het lichaam van de hond.
- Zorg ervoor dat u de hond volledig uitkamt als hij of zij een langharige vacht heeft. Let ook extra op bij honden met lange oren.
Om overlast te voorkomen, houdt de gemeente de grasranden bij uitlaatzones altijd kort. Laat uw hond daarom vooral op deze randen lopen.