Capelle aan den IJssel

Capelse plannen voor stadswijk Rivium krijgen steeds meer vorm

De ombouw van het bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel naar een bruisende stadswijk krijgt steeds meer vorm. De gemeente Capelle aan den IJssel en de vijf ontwikkelaars Zuiver Vastgoed-Novaform, Magis Real Estate, Waterford, Redevco Living en Woonfront-FiMek hebben afspraken gemaakt over de samenwerking met elkaar om Rivium de komende jaren te ontwikkelen tot een bruisende wijk waar gewoond en gewerkt kan worden. De gemeente en de ontwikkelaars gebruiken de komende maanden om de concept Samenwerkingsovereenkomst met de gemeenteraad, omwonenden en bedrijven te bespreken. Begin oktober wordt dan een definitieve samenwerkingsovereenkomst getekend. De vijf ontwikkelaars gaan samen ongeveer 4.500 woningen in Rivium bouwen met bijbehorende voorzieningen.

Bruisende stadswijk
Het maken van plannen om het bedrijventerrein Rivium om te bouwen tot een bruisende stadswijk worden steeds duidelijker. Een aantal kantoorpanden wordt omgebouwd tot woningen, andere gebouwen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De gebouwen krijgen verschillende hoogtes waarbij de twee grootste woontorens tot ruim 130 meter hoogte kunnen stijgen. De meeste woontorens krijgen een hoogte van rond de 70 meter. Rivium telt in de toekomst ongeveer 5.500 woningen. Dit zijn koop- en huurwoningen in verschillende prijscategorieën. Ook wordt er ruimte gemaakt voor voorzieningen op het gebied van horeca, zorg, sport, onderwijs en recreatie. Groen en duurzaamheid spelen een belangrijke rol in de plannen. Er wordt daarnaast ruim baan gemaakt voor fietsers en voetgangers én openbaar vervoer, zoals de ParkShuttle, de waterbus en de watertaxi.

In gesprek over de plannen
De gemeente en de vijf ontwikkelaars hebben samen richtlijnen vastgelegd voor het ontwerp en de ontwikkeling van Rivium. Deze afspraken zijn belangrijk voor de bouw van het nieuwe woon-werkgebied. De afspraken gaan bijvoorbeeld over de hoogte van de gebouwen en de hoeveelheid groen in de wijk.

Harriët Westerdijk, verantwoordelijk wethouder van Capelle aan den IJssel voor Rivium is positief gestemd over de ontwikkelingen om een bruisende stadswijk te maken van Rivium: “In Capelle gaan we volop door met het ontwikkelen van woonplannen. Dat is belangrijk want veel mensen uit Capelle en de regio zijn op zoek naar woningen. De samenwerking met de ontwikkelaars en alle andere betrokkenen loopt voorspoedig. De start van de bouw is voorzien in 2026. Het maken van een plan voor een nieuwe wijk is niet eenvoudig. Gelukkig zijn we het over steeds meer details, zoals hoogte en infrastructuur eens. Het is ook prettig dat het Rijk fors wil investeren als het gaat om openbaar vervoer en infrastructuur.”

Informatieavonden
De wijkraden in de omgeving van Rivium en het parkmanagement van Rivium worden de komende tijd verder geïnformeerd. Na de zomervakantie volgen er diverse informatieavonden voor bewoners en ondernemers. Ook de gemeenteraad wordt actief betrokken bij de plannen en uiteindelijke besluitvorming. Waarschijnlijk in het najaar van dit jaar worden de overeenkomsten tussen de gemeente en de projectontwikkelaars getekend.