Capelle bouwt aan de stad

Maaien

Groenbeheer Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel
Groenonderhoud

Van maart tot november wordt het gras in Capelle gemaaid. In de wintermaanden groeit het gras namelijk niet of nauwelijks. Hoe vaak de gemeente waar maait hangt af van het soort gras, de groei en het gebruik van het gras. Maaiwerk is echt maatwerk en we beheren het gras zo natuurvriendelijk mogelijk.

Daarom wordt niet elk stukje gras wordt op dezelfde manier onderhouden. Sommige delen blijven staan om dieren van eten en schuilplaatsen te voorzien. Andere delen worden juist kort gehouden zodat er lekker op kan worden gespeeld. Zo ontstaan er verschillende soorten stukken gras in de stad.

Gazon, grasveld en bermgras: hoe vaak wordt het gemaaid?

Het gras wordt in Capelle verdeeld in gazon, grasveld en bermgras. Op de ene plek is het een strakke grasmat en op de andere plek is er weer meer ruimte voor de natuur.

Regelmatig maaien

  • Het gazon en ander groen voor recreatie wordt kort gehouden, zodat hier kan worden gespeeld of de hond worden uitgelaten.

  • Op plekken waar het zicht belangrijk is, bijvoorbeeld bij kruispunten, rotondes en voetgangersoversteekplaatsen, worden de randen en hoeken van bermgras korter gehouden. Zo belemmert het gras niet het zicht, dat is beter voor de verkeersveiligheid.

Twee keer per jaar maaien

  • Het grasveld mag wat langer worden, zodat veldjes met bloemen de kans krijgen om te bloeien en dieren hier eten kunnen vinden. Ook voeren we het maaisel af.

Af en toe maaien

  • Het bermgras mag lekker lang worden en wordt hierom, met uitzondering van de randen en hoeken, maar af en toe gemaaid.

Melding maken over het gras in jouw straat of wijk?

Niet al het gras binnen Capelle wordt door de gemeente beheerd. Op dijken en langs watergangen beheert het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard (HHSK) het gras. En bepaalde stukken gras zijn van particulieren of bedrijven zoals Havensteder. Valt je iets op of zie je een probleem? Ga daarom altijd eerst even na of het stuk gras onder beheer van de gemeente valt, voordat je een melding maakt.

Honden-uitlaatzones

Honden-uitlaatzones worden beheerd als gazon of als grasveld. Zo zijn er altijd korte stukken gras aanwezig waarin honden hun behoefte kunnen doen. Als een uitlaatstrook langs een dijk of berm ligt, wordt er een strook van 1 – 2 meter langs het pad kort gemaaid zodat honden hier kunnen lopen. Het hoge bermgras naast de uitlaatstrook is géén uitlaatzone. Laat je hond hier dan ook niet los doorheen lopen om voorstoring van dieren te voorkomen. Daarbij heeft je hond zo ook minder kans op teken en grasaren. In de Stadsatlas vind je een kaart met alle plekken waar je je hond mag uitlaten.

Maaibeheer

De gemeente Capelle aan den IJssel werkt vanuit speciaal maaibeheer. Wil je daar meer over weten? Download dan hieronder het document ‘Maaibeheer’ of ‘Veelgestelde vragen over maaibeheer’.

Planning

Maaiseizoen Gazon maaien Grasvlakten maaien Bermgras maaien

Downloads

Meer weten over dit project?
  • Gemeente Capelle aan den IJssel

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten