Poortmolen
Een nieuwe woningbouwlocatie in de Molenbuurt
Update november 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het concept-gebiedspaspoort (gedateerd 22 oktober 2024) vast te stellen en vrij te geven voor inspraak. Het concept-gebiedspaspoort ligt van donderdag 7 november t/m donderdag 19 december 2024 ter inzage. Het document vindt u onder 'Downloads'.
Tijdens deze periode kunt u een reactie indienen bij het college van burgemeester en wethouders, op de volgende manieren:
1. Door het invullen van het contactformulier via www.capelleaandenijssel.nl
2. Door het sturen van een brief aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel, onder vermelding van concept-gebiedspaspoort Poortmolen.
3. Door het mondeling geven van een reactie (stellen van vragen). Hiervoor maakt u een afspraak met Rebecca Hoogendam, telefoonnummer 06-11869943, e-mail: r.hoogendam@capelleaandenijssel.nl
De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie van het concept-gebiedspaspoort (gedateerd 8 augustus 2024) zijn een gevolg van opmerkingen vanuit de commissie Stasontwikkeling- en Beheer, ambtelijke aanscherpingen en aanbevelingen vanuit het Q-team. Naast een aantal kleinere wijzigingen is de voornaamste wijziging in het concept-gebiedspaspoort gerelateerd aan de platanen aan de Poortmolen.
Op dinsdag 19 november 2024 organiseren we een inloopbijeenkomst in het Informatiepunt Florabuurt. De uitnodiging hiervoor met verdere informatie vindt u onder 'Downloads'.
Na de ter inzage periode stellen we een Nota van Beantwoording op waarin we de inspraakreacties beantwoorden. We maken van een concept-gebiedspaspoort een definitief gebiedspaspoort. De gemeente neemt een besluit over de ingebrachte inspraakreacties en stelt het uiteindelijke gebiedspaspoort naar verwachting vast in de eerste helft van 2025. Nadat het gebiedspaspoort door de gemeenteraad is vastgesteld, kan Antes verdere stappen zetten om de ambities uit het gebiedspaspoort te realiseren.
Initiatief
Aan de overzijde van het IJsselland Ziekenhuis staat een aantal psychiatrische klinieken van Parnassia Groep, een grote aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Parnassia Groep heeft de gemeente te kennen gegeven nieuwe ideeën te hebben voor het gebied, dat grenst aan de Poortmolen. Parnassia Groep wil een deel van de zorg weghalen en de zorg concentreren op het zuidwestelijk deel van het gebied. Het noordoostelijk deel wil Parnassia Groep verkopen om woningbouw te laten ontwikkelen door een projectontwikkelaar. De situatie is weergegeven op onderstaande afbeelding.
Woningbouwlocatie (noordoostelijk deel van het terrein)
De gemeente staat onder voorwaarden positief tegenover het bouwen van nieuwe woningen op deze locatie. Het geldende bestemmingsplan Schenkel-Noord staat de komst van woningbouw niet toe. Een vastgesteld gebiedspaspoort biedt de mogelijkheid om af te wijken van het geldende bestemmingsplan.
Gebiedspaspoort
Capelle aan den IJssel werkt continu aan een fijne leefomgeving voor en met haar bewoners. Daarom gaan we gezamenlijk met bewoners en maatschappelijke organisaties een ambitie opstellen voor de herontwikkeling van het gebied aan de Poortmolen. Ambities, die we nastreven, en spelregels voor de ontwikkelaar worden samengevoegd in een document, het zogenaamde gebiedspaspoort.
Participatieproces
De gemeente en Parnassia Groep trekken gezamenlijk op in het participatieproces. Het communicatie- en participatieplan (gedateerd 18 augustus 2022) vindt u onderaan deze pagina. We vonden het belangrijk om u vroegtijdig te betrekken. Het proces werd begeleid door bureau De Wijde Blik, die ruime ervaring heeft op het gebied van participatie. Zoals u kunt lezen, bestaat het participatieproces uit diverse bijeenkomsten en verdiepingssessies. Ook kan men gedurende het hele traject vragen stellen en suggesties delen via doemee@capelleaandenijssel.nl.
Startbijeenkomst
De startbijeenkomst voor de Poortmolen vond plaats op 14 september 2022 in het IJsselland Ziekenhuis. De presentatie, die gegeven is door de gemeente en Antes tijdens het eerste gedeelte van de avond, vindt u onderaan deze pagina. Ook kunt u het verslag van de startbijeenkomst hieronder vinden.
Eerste verdiepingssessie
De eerste verdiepingssessie vond plaats op 12 oktober 2022 in bijeenkomstruimte De Rode Vaas op het terrein van Parnassia Groep. Op de avond bleek er weinig animo om in dit stadium over de openbare ruimte te praten en wilden de deelnemers het vooral hebben over het aantal woningen, het type woningen, de bouwhoogte en de mogelijke plekken voor bebouwing die hoger is dan een eengezinswoning. Die onderwerpen hebben we dan ook met elkaar besproken. Het verslag van de eerste verdiepingssessie is terug te vinden onder 'Downloads'. We concludeerden met elkaar dat het goed zou zijn als tijdens de volgende verdiepingssessie niet alleen inbreng wordt opgehaald, maar dat ook kan worden teruggekoppeld wat er met de opbrengsten gedaan is.
Tweede verdiepingssessie [uitgesteld]
De tweede verdiepingssessie stond gepland op 22 februari 2023 in De Rode Vaas en zou in het teken staan van de verkaveling. We waren genoodzaakt om de sessie te verplaatsen.
De gemeente en Antes probeerden onderling tot overeenstemming te komen over de wijze waarop we moeten rekenen. Door middel van reken- en tekensessies zijn we met Antes op zoek gegaan naar haalbare schetsvarianten of varianten die haalbaar gemaakt kunnen worden. De schetsmatige varianten zijn bedoeld om het gesprek over aan te gaan met bewoners en omwonenden van de Molenbuurt. Ook moeten de varianten ruimtelijk inpasbaar zijn. Het doel was om gezamenlijk een betere balans in financiële haalbaarheid, gemeentelijke eisen en eerder opgehaalde input vanuit de buurt te vinden. Door de economische omstandigheden, de moeilijke plot en de kwaliteitseisen vanuit de gemeente was dit een ingewikkelde puzzel. Op 25 april 2023 hebben we een brief verzonden, waarin we de stand van zaken van de woningbouwlocatie toelichten. De brief is te vinden onder 'Downloads'.
Wij merkten in juni 2023 dat we (nog) meer tijd nodig hebben om de tweede verdiepingssessie voor te bereiden. Het was namelijk nog niet gelukt om tot haalbare schetsvarianten te komen. Dit was onder andere een gevolg van de economische situatie en de uitdagende vorm van het gebied. Zonder haalbare schetsen konden we niet goed in gesprek met omwonenden over de nieuwe woonbuurt. De informatiebrief, die hierover op 6 juni 2023 verzonden is, vindt u terug onder 'Downloads'.
Uiteindelijk vond de uitgestelde bijeenkomst plaats op 30 november 2023.
Informatiebijeenkomst 30 november 2023
Op 30 november 2023 vond de informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belanghebbenden plaats. Hieronder kunt u het verslag en de presentatie van de bijeenkomst downloaden. In bijlage I van het verslag vindt u de variant van de gemeente, de variant van Antes en de variant van de bewonersdelegatie. In bijlage II van het verslag zijn de participatieopbrengsten van de gesprekstafels opgenomen.
Slotbijeenkomst 9 juli 2024
Op dinsdag 9 juli 2024 hielden we de slotbijeenkomst. We lieten de eerste versie van het concept gebiedspaspoort zien. Ook vertelden we wat er met de participatieopbrengsten is gedaan. Het sfeerverslag van de slotbijeenkomst op 9 juli 2024 staat onder ‘Downloads’. Het concept-gebiedspaspoort, dat tijdens de slotbijeenkomst gedeeld is (gedateerd 8 juli 2024) is opgenomen als bijlage bij het sfeerverslag.
Principebesluit 20 augustus 2024
In het concept-gebiedspaspoort zijn sinds de slotbijeenkomst op 9 juli 2024 de volgende wijzigingen doorgevoerd:
- Er is een definitie opgenomen voor grondgebonden woningen;
- In de versie van 8 juli 2024 werd gesproken over een 'nieuwe watergang'. In de versie van 8 augustus 2024 is dit gewijzigd naar een 'te compenseren watergang';
- In de randvoorwaarden kaart werd er gesproken over een 'parkeerkoffer', dit is gewijzigd naar 'parkeerterrein';
- Er is een extra spelregel opgenomen voor het appartementengebouw met betrekking tot een visuele groene afscheiding van het appartementengebouw.
Het college van B&W heeft op 20 augustus 2024 het concept-gebiedspaspoort (gedateerd 8 augustus 2024) in principe vastgesteld. Deze versie werd ter consultatie voorgelegd aan de gemeenteraad. Na consultatie van de gemeenteraad op 10 september 2024 wordt een definitief besluit genomen over het vrijgeven van het concept-gebiedspaspoort voor inspraak.
Zorglocatie (zuid westelijk deel van het terrein)
Parnassia Groep heeft het voornemen om een ouderenkliniek te bouwen. Daarvoor moeten enkele bestaande klinieken gesloopt worden. De aanvraag om Omgevingsvergunning voor de bouw van de ouderenkliniek is op 3 januari 2023 ingediend.
De ouderenkliniek telt vier bouwlagen en de totale hoogte zal 14,5 meter zijn. Het is de taak van Antes om aan te tonen dat de plannen binnen het geldende bestemmingsplan passen.
Op 25 juli 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders de Omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een nieuwe ouderenkliniek op het perceel Poortmolen 121.