Capelle aan den IJssel

Gezichten in de wijk - George Westerbeek

Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.

‘Duizendpoten en waterdragers maken de wijk’

Jan (links) en George(rechts) door Jan Kok.

Ze remmen het verkeer en zien er ook nog eens fleurig en groen uit: de 54 bloembakken die op de wegen staan in de wijk Fascinatio. Maar zeker in de huidige droge zomerse tijden is daar veel water en aandacht voor nodig.

Jan Vijg (70), bewoner van ASVZ, is er maar druk mee. Gemiddeld één keer per week rijdt hij met een speciale fiets langs de bakken. “De gemeente heeft twee jaar geleden een speciale aanhanger voor zijn fiets beschikbaar gesteld”, zegt wijkbewoner George Westerbeek (70). Hij stuurt de bewoner van de instelling voor verstandelijk beperkte mensen aan. “Ach, Jan doet het eigenlijk geheel zelfstandig. Misschien een paar keer per jaar heb ik contact met hem als de planten in de bakken wat extra water nodig hebben.”

Heen en weer fietsen met water

George kent Jan van de Stadslandbouw Fascinatio. “Een paar jaar geleden moesten we verhuizen naar een andere plek en Jan heeft daarbij geholpen. Hij is heel sterk en plichtsgetrouw. Na de verhuizing heb ik hem gevraagd of hij voor de bloembakken in de wijk wilde zorgen en dat doet hij goed. Jan fietst wel twaalf of dertien keer heen en weer met steeds vier jerrycans met water.”

George vroeg Jan vanuit in het Opgaveteam Groen, waarin hij zit. Vanuit dit team is ook gezorgd voor 1100 vierkante meter extra groen, om de hittestress te verminderen en het aanzicht van de wijk te verbeteren. Het is niet de enige activiteit in de wijk waarmee hij zich bezighoudt. “Ik ben veertig jaar kapitein geweest op de binnenvaart en toen ik stopte, ben ik vrijwilligerswerk in de wijk gaan doen. Het is goed voor je gezondheid om actief te blijven en het geeft me voldoening als ik iets voor de samenleving kan doen.”

WijkOverlegPlatform

Eén van de andere activiteiten is zijn deelname aan het WijkOverlegPlatform (WOP). “Wij houden ons bezig met zaken die spelen in de wijk, zoals de komst van een flat voor meer dan 400 studenten. Dat vonden we te veel van het goede. We hebben er een verdieping vanaf kunnen krijgen, dat is goed nieuws. Er komen nu 342 studentenkamers. Een ander punt is de overlast van de metro. Er zou iets van een geluidsscherm moeten komen om het lawaai te verminderen, of ze moeten wat met de rails doen.”

Wijkfeest, wijn en koffie

Verder is hij betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse wijkfeest. “Daar komen altijd tussen de 250 en 500 mensen op af. Er was afgelopen jaar een barbecue, een kidsloop en een optreden van een Ruth Jacott, die woont ook in Capelle. Het is leuk om elkaar te treffen.”

Dat treffen gebeurt ook bij de wijngaard in de wijk, met de fraaie naam Stichting Sjatoo 010. George zit in het bestuur. “Afgelopen najaar hebben we voor het eerst de helft van de 1200 wijnstokken geoogst. Het zou al eerder een keer gebeuren, maar toen werden we getroffen door schimmel. Dit jaar zijn de eerste flessen Sjatoo 010 verkrijgbaar.”

Behalve met wijn houdt hij zich ook bezig met koffie. “En dan vooral als het koffieapparaat in het Huis van de Wijk het niet doet”, zegt hij met een glimlach. “Ik ben assistent-beheerder en wordt een paar keer per week gebeld als er paniek is. “Dat is als ze geen koffie kunnen krijgen, het alarm niet afgezet is of de lift het een keertje niet doet.”