Capelle aan den IJssel

Gezichten in de wijk - Marijke Roggeveen

Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.

‘Jeu de boulesbaan verbindt mensen in en buiten de buurt’

Marijke Roggeveen door Jan Kok

De jeu de boulesbaan in de ABC-buurt is weer tot leven gewekt. De laatste jaren raakte de baan geregeld overwoekerd door onkruid, maar onlangs is de baan opgeknapt en ligt die er weer piekfijn bij. Dit tot groot genoegen van Marijke Roggeveen, die ooit aan de basis van het baantje stond.

“Rond 2005 heb ik bij de gemeente een aanvraag gedaan voor een jeu de boules baan. We waren toen al wat ouder aan het worden en het leek ons leuk om te doen. Er waren ook buurtbewoners die dat wel wilden en zo kwam de baan er”, zegt ze.

Enthousiaste ploeg

Zeker de eerste jaren was er een enthousiaste ploeg die op een vaste avond bijeen kwam om het Franse spel met metalen ballen te spelen. “In de loop van de jaren werd de groep kleiner. Mensen verhuisden naar een appartement, raakten invalide of legden het hoofd definitief te ruste, om het zo maar te noemen.” Dat leidde er uiteindelijk toe dat de baan niet veel meer gebruikt werd en in verval raakte.

Totdat Marijke vanuit haar woning ineens veel activiteit rond het baantje zag. “Tegels, steentjes, apparaten, er gebeurde van alles.” En voor ze het wist lag er een gloednieuwe baan. Bij navraag bleek een andere bewoner verantwoordelijk voor de aanvraag van deze opknapbeurt. “We hebben inmiddels ook een appgroep met een stuk of acht mensen en spelen elke woensdag en zondag om zeven uur. Ook zie ik mensen uit de buurt op de fiets komen om er ook te spelen. Dat is heel leuk om te zien!”

Wijkwoningvereniging

Lange tijd is Marijke ook betrokken geweest bij de wijkwoningvereniging. “Ik deed daar lang geleden de woningtoewijzing. De vereniging bestaat nog steeds en doet het goed, zelfs nu er nog maar twee bestuursleden zijn.” Van de oorspronkelijk 73 huurwoningen zijn er 23 verkocht aan de toenmalige bewoners om spek op de botten te krijgen. De overige 50 zijn nog steeds huurwoningen. “De woningen staan er mooi bij. Allemaal groene daken op de carport, zonnepanelen, goede isolatie, dubbel glas. Het zou mooi zijn als er meer bestuursleden zouden komen”, zegt Marijke.

Op het grasveldje crossen

“Wat ik zie in vergelijking tot vroeger is dat mensen maar moeilijk de deur uit zijn te krijgen. Ze hebben het drukker en zijn meer op zichzelf. Dat is wel jammer.” Dat geldt volgens Marijke niet voor de jonge kinderen in de buurt. Op het grasveld is ook een voetbal- en basketbalveld en die worden goed gebruikt. Ook vinden kinderen van een jaar of tien het leuk om op hun fietsen over het grasveld te crossen. “Ik kan dat vanuit huis zien en geniet van de rondjes die ze draaien. Ik heb voor de zekerheid maar wel even de EHBO-kist nagekeken, want je weet nooit.”