Gezichten in de wijk - Roel Westrik
Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.
‘Buurt wordt zoveel gezelliger en socialer door vereniging’
Roel Westrik. Op de achtergrond Léon Kempers (de 'vlaggenman') en Yura van Winden (organisatie evenementen). Foto door Jan Kok.
Roel Westrik kan iedere buurt een eigen vereniging aanraden. “Als je samen betrokken bent, is het zoveel leuker wonen. Dat hebben wij hier aan de Binnenhof wel ervaren”, zegt hij. Roel is (vertrekkend) voorzitter van de buurtvereniging Binnenhof/Kerklaan. Geen officiële vereniging, maar dat maakt voor het buurtgevoel niet uit.
Toen hij 25 jaar geleden samen met zijn vrouw en hun twee kinderen in de Binnenhof kwam wonen, was het nog niet zo gezellig. “De Binnenhof is een woonerf, maar er waren toen grote parkeerproblemen. Auto’s stonden uitbundig overal geparkeerd. Tussen de struiken, half op de straat. Sommigen mensen zeiden: we leven in een vrij land, ik parkeer mijn auto waar ik wil. Die houding zorgde voor wrijving in de buurt.”
Bloembakken en bekeuringen
Westrik besloot er samen met enkele andere buurtbewoners wat aan te gaan doen. Er werden bloembakken geplaatst die het fysiek onmogelijk maakten om overal je auto neer te zetten. Met resultaat, want al snel ging de politie strenger controleren op parkeerovertredingen. “Met bekeuringen en bloembakken kwam het uiteindelijk weer goed”, zegt hij. En de actie had een prettige bijkomstigheid, want het betekende de geboorte van de buurtvereniging.
Buurtvereniging
De vereniging organiseert verschillende activiteiten door het jaar heen. Zoals een buurtbarbecue, Halloween voor de kinderen, een kerstborrel, knutselen, eieren zoeken met Pasen het bijhouden van de bloembakken. “Dat is leuk voor de kinderen en voor de onderlinge band in de wijk. Op deze manier ontmoet je elkaar vaker en gaat het burengevoel hier verder dan alleen een beleefd ‘hallo’. Je loopt de deur niet plat, maar als er iets aan de hand is help je elkaar.” Ook heeft de buurt een eigen ‘vlaggenman’. Dat is een bewoner die zorgt dat er aan de centrale vlaggenmast aan de Binnenhof bij bijzondere gelegenheden een vlag wappert. Soms de Nederlandse vlag, maar ook een kerstvlag of de speciale Binnenhofvlag.
Kinderrijk
De vereniging behartigt daarnaast de belangen van de buurt naar bijvoorbeeld gemeente en politie. Ook overleggen we met de omliggende straten. Roel: “Als er zaken spelen waar wat aan gedaan moet worden, stellen we een lijst op en gaan we daarmee naar de gemeente. Gemiddeld worden die dan binnen een of twee jaar opgelost.”
Een voorbeeld is de plaatsing van hekjes rondom sloten in de buurt. “Het is een kinderrijke omgeving, maar sloten en kinderen gaan niet altijd goed samen. We hebben het voor elkaar gekregen dat de gemeente langs de slootranden hekjes heeft geplaatst. Ook was er een bijna verborgen uitrit tussen twee huizen in, waardoor kinderen plotseling de straat op zouden kunnen schieten. Na veel vijven en zessen is daar uiteindelijk ook een hekje gekomen.”
Een nieuw parkeerprobleem
Momenteel speelt parkeren weer in de buurt. “Er zijn te weinig parkeerplaatsen. We hebben zelf al een manier bedacht om vijf auto’s op drie plekken neer te zetten. Dat scheelt weer. Iedereen in de buurt weet dat hier inmiddels, maar iemand van buiten zet ‘m nog weleens precies in het vak neer. En dan kunnen er maar drie auto’s staan. Daarom willen we het zo ingericht hebben dat je er maar op één manier kunt parkeren. De gemeente moet zich ook aan regels houden, dus het is nog maar niet zomaar geregeld.”
Actieve mensen
Belangenbehartiging, sociale cohesie, gezelligheid, je zou iedere buurt zo’n vereniging toewensen. Roel: “Ik denk dat het ook op andere plaatsen kan en dezelfde effecten heeft. Voorwaarde is wel dat je een paar actieve mensen hebt die zich willen inzetten en verder kijken dan hun eigen achtertuin. Als je met een paar mensen begint en anderen zien dat het er leuker van wordt, dan verspreidt het zich als een olievlek.” Het bewijs daarvoor leveren de bewoners van de buurt. Roel geeft mooie voorbeelden: “De huizen hier zijn niet bijzonder groot. Maar als je de gemiddelde bewoner hier spreekt wil hij nooit meer weg uit de straat. Dat hebben mijn vrouw en ik ook. Er zijn zelfs mensen die verhuizen en na twee jaar toch weer terugkomen. Dat zegt wel wat.”