Gezichten in de wijk - Ruud Sterk
Zoveel gezichten, net zoveel persoonlijke verhalen. In deze rubriek stellen we Capellenaren aan je voor die met hart voor buitenruimte meedenken en meedoen in de wijk.
“De natuur en de mens redden het niet zonder insecten”
Ruud Sterk door Jan Kok
Een terrein van ongeveer 1000 vierkante meter moet straks het paradijs worden voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten. Maar voor het zover is, moet eerst het riet verdwijnen. Vrijwilligers van de Stichting Natuurvrienden Capelle werken daar hard aan. “Onlangs zijn we nog met een groep bezig geweest om het riet te maaien in de hoop het uit te putten”, zegt voorzitter Ruud Sterk van de Natuurvrienden.
Het kan nog wel een jaar of twee duren voordat het zover is. “Riet is een taaie tegenstander”, zegt hij met een glimlach. “Maar we wisten ook wel dat het niet in één keer gedaan zou zijn. Het is een meerjarenplan.” Als het riet is verdwenen, dan hebben de hebben de inheemse bloemsoorten de ruimte. “Die hebben we drie jaar geleden al gezaaid. Ook zijn er enkele knotwilgen geplant.”
Drie pijlers
Sterk benadrukt dat het werk aan de vlindertuin slechts een onderdeel is van de activiteiten van de Stichting Natuurvrienden Capelle. “We hebben drie pijlers: het beschermen en bevorderen van de natuur in Capelle en nabije omgeving, natuureducatie en het zorgen voor natuurvriendelijke recreatie.”
De stichting ontstond aan het begin van deze eeuw toen in de ogen van een aantal natuurliefhebbers verkeerd onderhoud aan het Schollebos werd gepleegd door de gemeente. “Het werd onderhouden als een plantsoen en niet als een park met natuurwaarden. Er werden bomen gekapt en ook het onderhoud aan de oevers werd niet goed gedaan. Daaruit is de stichting ontstaan. Inmiddels doet de gemeente het beter, dat is mooi.”
Vleermuizenexcursie
Het educatieve karakter komt naar voren in de tien tot twaalf excursies die vrijwilligers van de stichting jaarlijks houden. “Daarvan is de vleermuizenexcursie het meest populair. In het begin hadden we 80 mensen meelopen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom werken we met inschrijving, bij 25 mensen is het vol en organiseren we eventueel een tweede excursie.” Ook geven de natuurvrienden op verzoek rondleidingen door het Schollebos en houdt de voorzitter een natuurblog bij op de website van de stichting.
Geen kermis
Over de derde pijler zegt Ruud: “Natuurlijk is Het Schollebos ook bedoeld voor recreatie, maar wij waken ervoor dat het geen kermis wordt. In het verleden zijn er de meest gekke voorstellen langsgekomen. Wij zijn er om de natuur niet in het gedrang te laten komen.”
Rotstuin
Nog even terug naar de toekomstige vlindertuin. “De gemeente kwam drie jaar geleden naar ons toe met dat idee. Zij hebben op ons verzoek wat puin gestort waar wij met behulp van aarde en vaste planten een soort rotstuin van hebben gemaakt. En we halen dus het woekerende riet weg. Maar ja, de natuur gaat z’n eigen weg.” Inmiddels zijn er volgens Sterk al wel vlinders en insecten gesignaleerd. “Maar het is nog niet het walhalla dat het moet worden. Het is wel belangrijk dat we iets doen op dit gebied, want de mens en de natuur redden het niet zonder de bestuiving door insecten.”