Verkeersonderzoek Capelseweg - Kanaalweg
Onderzoek naar verbetering van doorstroming, veiligheid en leefbaarheid
In opdracht van de gemeenteraad onderzoeken we de doorstroming op de Capelseweg en Kanaalweg. We kijken daarbij ook naar verkeersveiligheid en leefbaarheid. Daarna komen we met een advies voor maatregelen die doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid verbeteren.
Stappen in het onderzoek
Participatie omwonenden en gebruikers via online vragenlijst
In september 2024 startte de participatie voor het verkeersonderzoek Capelseweg - Kanaalweg met een online vragenlijst. We vroegen gebruikers en omwonenden welke knelpunten zij zien op gebied van doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid. En of zij ideeën hebben voor mogelijke oplossingen. Op de website konden mensen hun knelpunten en ideeën aangeven op een digitale kaart. Dit leverde zo'n 400 reacties op.
Eerste informatiebijeenkomst op woensdag 9 oktober 2024
Op woensdag 9 oktober 2024 was er een informatieavond over een aantal projecten in Schenkel, waaronder ook dit project. Het verslag van deze avond vind je onderaan deze pagina (downloads).
Tijdens de bijeenkomst is teruggekoppeld wat er via de online vragenlijst op het digitale participatieplatform is opgehaald aan knelpunten en suggesties. De aanwezigen konden hier tijdens de bijeenkomst nog opmerkingen of aanvullingen op maken. Op panelen stond per deelgebied (noord, midden, zuid) een samenvatting van de opbrengst van participatie. De panelen vind je onderaan deze pagina (downloads).
Tweede informatiebijeenkomst op dinsdag 10 december 2024
Op dinsdag 10 december 2024 was de tweede informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zijn de maatregelen toegelicht, die uit het onderzoek kwamen. De aanwezigen konden hier tijdens de bijeenkomst nog opmerkingen of aanvullingen op maken. Een verslag van de bijeenkomst vind je onderaan deze pagina (downloads).
Resultaten van het onderzoek
In februari 2025 heeft Movares een adviesrapport met aanbevelingen voor maatregelen ter verbetering van de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid op de Capelseweg - Kanaalweg opgeleverd. Dit rapport is op 11 maart 2025 vastgesteld door het college. Het rapport vind je bijgevoegd (downloads). In het onderzoek worden de volgende conclusies getrokken over de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid:
Doorstroming
De Capelseweg heeft, vooral tussen de aansluiting A20 en de Hoofdweg, een hoge verkeersdruk. Maar ook richting het zuiden is het druk op de Capelseweg en Kanaalweg. Hier staat ook vaak file om Capelle aan den IJssel in te gaan. Met de groei van het verkeer neemt in 2040 de reistijd op het traject verder toe, wat resulteert in een verdere (over)belasting van de Capelseweg en Kanaalweg.
Verkeersveiligheid en leefbaarheid
De Capelseweg en Kanaalweg zien er op verschillende delen van het traject anders uit. Op sommige delen heeft de weg twee rijstroken per richting met een middenberm. Op andere delen heeft de weg één rijstrook per richting, een rijbaanscheiding en stoepen langs de weg. Er is geen eenduidig beeld over het hele traject. De veranderende omgeving versterkt dit. Hierdoor kan onduidelijkheid ontstaan over de toegestane snelheid wat kan leiden tot te hard rijden.
Voor fietsers en voetgangers zijn er onduidelijke verkeerssituaties. De oversteekbaarheid is op sommige plekken onvoldoende. In het noordelijke deel zijn er grote, complexe oversteken wat gevoel van onveiligheid geeft.
Ongevalscijfers bevestigen de mate van verkeersonveiligheid door hoge verkeersdruk en in sommige gevallen door onduidelijke weginrichting:
- De kop/staartongevallen en flankongevallen op de Capelseweg tussen de A20 tot en de Hoofdweg zijn het gevolg van lange wachttijden en het daarmee samenhangend door rood rijden van auto’s;
- Op het kruispunt Capelseweg – Evenaar/Zevensprong zijn relatief veel ongevallen met fietsers, terwijl hier geen fietsoversteek over de Capelseweg is. Oversteken over de Capelseweg door fietsers of voetgangers is hier niet toegestaan, maar fysiek wel mogelijk. Langzaam verkeer moet gebruikmaken van de tunnel net ten noorden van deze kruising;
- De ongevallen ter hoogte van de Capelseweg, Bermweg, Kanaalweg en ’s-Gravenweg zijn mogelijk te verklaren door een combinatie van verkeersdruk, beperkte opstelcapaciteit en de daaraan gerelateerde deelconflicten;
- Op de Kanaalweg zijn er relatief veel flankongevallen tussen gemotoriseerd verkeer onderling en met fietsers/voetgangers. Mogelijke oorzaak zijn de aanwezige in- en uitritten langs de Kanaalweg en de geparkeerde auto's die het zicht ontnemen.
Maatregelen
Movares adviseert om een aantal korte- en langetermijnmaatregelen te nemen om de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid op de Capelseweg/Kanaalweg te verbeteren. Het college heeft besloten om dat advies over te nemen, voor wat betreft de volgende de volgende maatregelen. De collegebrief waarin dit aan de gemeenteraad wordt gecommuniceerd vind je hieronder (downloads).
Korte termijnmaatregelen :
- Verplaatsen kombord en maximumsnelheidsbord bij afrit A20;
- Plaatsen 50 km/uur borden voor benadrukken snelheidregime;
- Aanbrengen doorgetrokken streep op Capelseweg tussen Evenaar en Bermweg;
- Saneren uitritten en verruimen bochtstralen op Capelseweg;
- Aantrekkelijker maken fietstunnel Klompendans;
- Aanbrengen rood asfalt op fietsoversteek bij Jasmijnsingel;
- Aanbrengen fietssymbolen op linksafvakken kruisingen Kanaalweg - Bermweg en Kanaalweg - 's Gravenweg;
- Afsluiten aansluiting parallelweg Capelseweg bij Hoofdweg;
- Verlengen rechtsaf opstelstrook bij kruising Capelseweg - Hoofdweg (richting Schollevaar);
- Verkeerslichtenregelingen optimaliseren;
Lange termijnmaatregelen:
- Verkennen ongelijkvloerse fietskruising Capelseweg – Hoofdweg;
- Onderzoeken voetgangersoversteek bij bushalte Tochtbrug;
- Verbeteren oversteekbaarheid Kanaalweg;
Een aantal aanbevelingen uit het rapport neemt het college niet over. Dat betreft de volgende maatregelen:
- Plaatsen van opsluitbanden langs de Capelseweg en Kanaalweg. Deze maatregel wordt vanuit duurzaamheids- en financiële overwegingen niet overgenomen;
- Doortrekken tweerichting fietspad oostzijde Capelseweg/Kanaalweg tot centrum. Deze maatregel wordt vanwege onvoldoende zicht op realisatie niet overgenomen;
- Onderzoeken van een gebiedsontsluitingsweg 30 km/uur op de Kanaalweg. Dit wordt niet overgenomen omdat recent is besloten bij de wegencategorisering om vanwege het doorgaande karakter de Kanaalweg als gebiedsontsluitingsweg 50 km/uur te categoriseren.
Bovengenoemde korte- en langetermijnmaatregelen zullen de komende tijd worden opgepakt. Zo nodig worden hierbij omwonenden en andere belanghebbenden betrokken.