Capelle bouwt aan de stad

Veiliger fietsen door 's-Gravenland

Door: Gemeente Capelle aan den IJssel

We verbeteren de fietsroute tussen de Algerabrug en metro- en busstation Capelsebrug. Wethouder Rik van Woudenberg (verkeer) gaf donderdag 17 oktober het startsein voor de werkzaamheden.

We verbeteren de fietsroute door de wijk 's-Gravenland door onder andere het verbreden van fietspaden en tegels te vervangen door asfalt. Zo wordt de route veiliger en fijner voor fietsers.

Met de opknapbeurt hopen we ook dat meer mensen de fiets pakken. Daardoor wordt het minder druk op de Algeracorridor. Tijdens het maken van de plannen zijn veel gesprekken geweest met omwonenden van de fietsroute.

De fietsroute loopt van de Algerabrug via het Sibeliuspad, de Sibeliusweg en de Schubertstraat richting Capelsebrug. Het traject is onderdeel van een regionale fietsroute. De aanpassingen horen bij maatregelen die de doorstroming van het verkeer op de Algeracorridor verbeteren.

Daarnaast willen we graag dat Capellenaren meer gaan fietsen. Wethouder Rik van Woudenberg: “Hopelijk gaan straks nog meer fietsers gebruikmaken van deze route. Fietsen is gezond, duurzaam en goedkoop.”

Bredere en veiligere fietspaden

We nemen verschillende maatregelen op de fietsroute tussen de Algerabrug en Capelsebrug. Zo verbreden we de fietspaden. Hierdoor kunnen fietsers elkaar makkelijker en velliger inhalen. Tegels worden vervangen door asfalt; dit fietst fijner. Stoepranden langs de fietspaden vervangen we door randen met schuine kanten. De kans om te vallen is daardoor kleiner.

De meeste fietspaaltjes en drempels worden om dezelfde reden weggehaald. Met nieuwe strepen op de fietspaden wordt goed duidelijk hoe de route loopt. Als laatste worden maken we de bochten wat ruimer. In flauwe bochten vallen fietsers minder snel.

“De verschillen in snelheid op fietspaden zijn groter geworden door de komst van bijvoorbeeld elektrische fietsen. Door de fietspaden breder te maken, is inhalen veiliger", aldus wethouder Van Woudenberg.

Een van de locaties waar het fietspad veiliger wordt, is het stuk fietspad vanaf de Algerabrug richting de fietstunnel onder de Algeraweg. Hier wordt de bocht aangepast en het fietspad verbreed.

In gesprek met omwonenden

Bij het maken van de plannen voor de fietsroute zijn veel gesprekken geweest met omwonenden. De plannen zijn ook aangepast naar aanleiding van hun ideeën en wensen. Zo wordt er op verzoek van de bewoners niets aangepast in de Schubertstraat.

De werkzaamheden aan de fietsroute tussen de Algerabrug en de Capelsebrug duren tot juni 2025.

Meer informatie staat op de pagina over dit project.

Foto: Jan Kok

Capelle bouwt aan de stad

Fietscorridor Algerabrug - Capelsebrug

Door: Gemeente Capelle aan den IJssel