Capelle aan den IJssel

Meten is weten

Misschien heeft u ze de afgelopen dagen zelf zien lopen? De landmeet ploeg van de gemeente Capelle aan den IJssel is aan het werk in het Schollebos. De landmeet ploeg is de gehele maand december (ongeveer tot de kerst) in het Schollebos aan het werk om de actuele hoogtes van de paden, boomspiegels en het overige groen te meten.

De landmeters hebben hiervoor verschillende apparatuur bij zich. Ze gebruiken bijvoorbeeld een Waterpastoestel. Hiermee kunnen ze heel precies een horizontaal vlak maken. En heeft u weleens van een Theodoliet gehoord? Hiermee meet de landmeter horizontale en verticale hoeken. Tot slot wordt er ook nog gewerkt met GPS om de plaats waar gemeten wordt vast te kunnen leggen.

Wat doen we met deze informatie?

De informatie die we van de landmeters krijgen wordt gebruikt om te bepalen wat er moet gebeuren om (deel)projecten uit te kunnen voeren. Wanneer we bijvoorbeeld een flexibel waterpeil willen realiseren is het belangrijk te weten wat hiervan de gevolgen zijn. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat een deel van de huidige fiets en wandelpaden drassig worden of zelf onderlopen als we dit willen realiseren.