Gebiedsvisie Landelijk Capelle
De toekomst van het gebied
Vanaf 2016 is gewerkt aan een gebiedsvisie voor het gebied Landelijk Capelle: het gebied tussen de Abram van Rijckevorselweg, de Bermweg, de Prins Alexanderlaan en Klaas Klinkertweg. Op 13 november 2017 heeft de gemeenteraad de ambities en projecten vastgesteld.
Een gebiedsvisie beschrijft de ambities voor de toekomst van het gebied en de maatregelen die nodig zijn om die ambities te bereiken. De gebiedsvisie is gemaakt in de vorm van een reisgids, die op een leuke en inspirerende manier alle kwaliteiten van het bijzondere gebied toont en de projecten die de komende jaren worden uitgevoerd.
Doe mee
Vele gesprekken met de bewoners, ondernemers en organisaties uit het gebied, een peiling van het burgerpanel in juni 2016 en vele reacties via sociale media hebben waardevolle inbreng opgeleverd voor de uiteindelijke plannen in de gebiedsvisie Landelijk Capelle. Van alle bijeenkomsten is een verslag gemaakt. Deze verslagen zijn onderaan deze pagina te downloaden.
De concrete uitwerking van de projecten wordt besproken met de direct belanghebbenden. In het uitvoeringsprogramma staat per project een toelichting hoe de betrokkenheid wordt vormgegeven.
Ambities
Landelijk Capelle is een groene parel in het hart met Capelle aan den IJssel rijk aan natuur, cultuurhistorie en recreatiemogelijkheden waar Capellenaren en bezoekers volop van genieten. Om dit unieke karakter te versterken zijn in de gebiedsvisie vijf opgaven genoemd:
- Laat meer Capellenaren genieten van de natuur en historie;
- Zet in op fietsvriendelijke en veilige wegen in het landelijke gebied;
- Werk samen aan een aantrekkelijke Kanaalweg;
- Versterk het bijzondere karakter van winkelgebied Bermweg;
- Ontwikkel de locaties als toegangspoorten naar landschap en historie.
Projecten
In de gebiedsvisie worden 20 projecten voorgesteld die de komende jaren worden uitgevoerd om bovengenoemde ambities te bereiken. In de reisgids en het uitvoeringsprogramma kun je hierover meer lezen.
Gebiedspaspoorten
Tegelijkertijd met de gebiedsvisie zijn gebiedspaspoorten opgesteld voor de locaties Capelseweg/Bermweg, 's-Gravenweteringpark en Oeverrijk. Meer informatie over deze projecten vind je via onderstaande links:
- Gebiedspaspoort Capelseweg/Bermweg: nieuwbouwproject Boss
- Gebiedspaspoort 's-Gravenweteringpark: nieuwbouwproject IJsselpark
- Gebiedspaspoort Oeverrijk: de inrichting van een natuureducatief park
Voortgang
In 2016 is gestart met de gebiedsvisie. Op 13 november 2017 heeft de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel de gebiedsvisie Landelijk Capelle en de gebiedspaspoorten Oeverrijk, 's-Gravenweteringpark en Capelseweg/Bermweg unaniem vastgesteld als ruimtelijke kaders voor het uitwerken van de woningbouwlocaties, de twee aandachtsgebieden Bermweg en Kanaalweg en enkele gebiedsgerichte projecten. Om de uitwerking en realisatie van de gebiedsvisie Landelijk Capelle mogelijk te maken, is tegelijkertijd het uitvoeringsprogramma met 20 projecten vastgesteld.
De 20 projecten:
- Groenstructuren in Landelijk Capelle versterken
- De wandelroute langs de Ringvaart verbeteren
- Het landschap toegankelijk maken met een klompenpad
- Het Oude Laantje in ere herstellen
- Informatieborden plaatsen over de historie van het gebied
- Monumentaal en historisch erfgoed
- Verbeteren parkeergelegenheid kinderboerderij
- Parkeerterreinen bij recreatieve functies optimaliseren
- Kunst voor beleving landschap toevoegen
- Omgeving 's-Gravenweg en Golfbaanpad verbeteren
- De fiets- en voetgangersoversteek Schenkelse Dreef verbeteren
- Logische fietsverbinding Bermweg richting Schenkelse Dreef realiseren
- Wegprofiel 's-Gravenweg aanpassen en terugbrengen historische bruggen
- Beperken overlast verkeer oostelijk deel Bermweg
- Kanaalweg versterken als entree van de stad
- Bermweg-West aantrekkelijker en veiliger inrichten
- Actieve verplaatsing bedrijven stimuleren
- Oeverrijk ontwikkelen
- 's-Gravenweteringpark ontwikkelen
- Capelseweg/Bermweg ontwikkelen
Het vaststellen van de gebiedsvisie Landelijk Capelle is een belangrijke mijlpaal geweest om tot de realisatie van de ambities uit de Structuurvisie 2030 te komen.