Capelle aan den IJssel

Groot onderhoud Sporenbuurt

Wij investeren in uw wijk

De gemeente Capelle aan den IJssel voert vanaf april 2023 groot onderhoud uit in uw wijk. De belangrijkste reden hiervoor is dat de riolering en de stadswarmteleidingen bij u in de straat aan vervanging toe zijn. We werken hierin nauw samen met het energiebedrijf Eneco. De werkzaamheden voeren we uit in verschillende fases.

De werkzaamheden in de Sporenbuurt hebben we opgedeeld in meerdere deelprojecten. Voor ieder deelproject maken we een inrichtingsplan. Dit plan wordt ruim van tevoren met de betrokken bewoners gedeeld. Ook krijgen de bewoners de gelegenheid om mee te denken. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie.

Wat doen we eerst?

Allereerst beginnen we met het onderzoeken van het gebied. Er wordt gegraven om de exacte ligging van kabels en leidingen te bepalen. Ook wordt er gekeken wat de kwaliteit is van de grond is welke in de bodem zit.

Eneco en de gemeente werken in verschillende tijdvakken. Eneco vervangt eerst de warmteleiding en daarna vervangt de gemeente de riolering. Deze werkzaamheden kunnen we niet gelijktijdig doen omdat het werk van Eneco heel specialistisch is. Hiervoor is een andere aannemer nodig. Daarnaast is het werktempo van de aanleg van de warmteleidingen lager dan de aanleg van riolering. Daarom doen we de werkzaamheden na elkaar.

Wat doen we nog meer?

Naast het vervangen van de warmteleidingen en de riolering:

  • Leggen we een gecombineerd hemelwater en drainagestelsel (DT-riool) aan. Dit houdt in dat de leiding in natte periodes het teveel aan water afvoert en in droge periodes geeft de leiding juist water af aan zijn omgeving. Zo houden we het grondwaterpeil in balans.
  • Hogen we de straat op. Hierbij gebruiken we zo veel mogelijk de bestaande stenen.
  • Vervangen we het asfalt in milieu- en onderhoudsvriendelijke betonklinkers.
  • Leggen we bredere parkeerplaatsen aan volgens de huidige normen.
  • Vervangen we de verlichting. We plaatsen hogere lichtmasten (daar waar nodig), vervangen kapotte lichtmasten en vervangen de lampen door duurzame ledverlichting.
  • Vernieuwen we het openbaar groen, inclusief het park bij de Spoorberm. Alle bomen laten we staan, tenzij een boom in de weg staat en daardoor de werkzaamheden teveel belemmert.

Parkeren in de wijk

Deze werkzaamheden veroorzaken overlast. Helaas kunnen we dat niet voorkomen en daarom vragen we om uw begrip. We doen er uiteraard alles aan om de overlast te beperken. Zo leggen we loopplanken neer zodat u uw woning kunt bereiken. Ook is het goed mogelijk dat u uw auto tijdelijk ergens anders in de wijk moet parkeren.

Planning

Voor een actuele planning verwijzen wij u naar de nieuwsbrief januari 2024 die u vindt onderaan bij de downloads. 

Informatie

Alle bewoners hebben inmiddels de tweede nieuwsbrief ontvangen. Beide nieuwbrieven zijn op deze webpagina onder Downloads in te zien en te downloaden.

Meer informatie over Sporenbuurt-west 

Meer informatie over Sporenbuurt-midden

Downloads

Meer weten over dit project?
  • Marcel de Mooij - Gemeente Capelle aan den IJssel

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten