Capelle aan den IJssel

Hoven II maakt plaats voor nieuwe woonbuurt Harmonie

Woningcorporatie Havensteder en de gemeente Capelle aan den IJssel hebben recent de grond van de Hoven II overgedragen aan projectontwikkelaar Blauwhoed. Waar nu de Hovenflats staan verrijst vanaf eind 2023 woonbuurt Harmonie, met 144 (middel)dure eengezinswoningen en woningen voor senioren en gezinnen. Van de twaalf portiekblokken blijven er twee staan, die hoogwaardig worden gerenoveerd. Daarin komen 56 duurzame sociale huurwoningen van Havensteder.

De woningen in de Hoven II voldoen niet meer aan de woonwensen en -eisen van deze tijd. Om ook de komende tientallen jaren goede woningen te kunnen aanbieden is het noodzakelijk om de woonvoorraad een kwalitatieve impuls te geven. Hierin trekken de gemeente Capelle aan den IJssel en Havensteder samen op. Onder andere de Woonvisie van de gemeente is hierbij het uitgangspunt. Projectontwikkelaar Blauwhoed is na een aanbestedingstraject geselecteerd om Harmonie te realiseren.

Hedy van den Berk, bestuursvoorzitter van Havensteder: “De mix van woningtypen in Harmonie gaat zorgen voor meer balans in de wijk. Het wordt nu een wijk voor iedereen. Wij willen op verschillende locaties in Capelle aan den IJssel sociale huurwoningen aanbieden die volledig voldoen aan de woonwensen en -eisen van deze tijd. In Harmonie krijgen onze huurders straks een comfortabele en duurzame woning die toekomstbestendig is.”

Phillip Smits, algemeen directeur van Blauwhoed vult aan: “Harmonie wordt een eigentijdse stedelijke woonbuurt waar ruimte is om elkaar te ontmoeten, omringd door water en groen. Er wordt een park gecreëerd waar de woningen in staan en waar verschillende wandelroutes doorheen lopen. Hier ontmoet je elkaar, in een autoluwe omgeving, omdat bewoners uit het zicht en aan de randen van het gebied kunnen parkeren.”

Wethouder Maarten Struijvenberg: “De gemeente Capelle aan den IJssel heeft intensief samengewerkt met woningcorporatie Havensteder en projectontwikkelaar Blauwhoed. Uit deze samenwerking en het erbij betrekken van omwonenden is een prachtig woningprogramma ontstaan dat duidelijk iets toevoegt aan Capelle. Ik zie hier dicht tegen het centrum van de stad een mooie, nieuwe woonomgeving ontstaan met een variatie aan woningen voor een brede doelgroep.”

De sloopwerkzaamheden starten naar verwachting deze zomer. Na het bouwrijp maken begint aannemer Stebru met de bouw van de woningen. Oplevering van de eerste woningen in Harmonie staat medio 2023 gepland. Ongeveer een jaar later zijn ook de laatste woningen opgeleverd en zal de openbare ruimte klaar zijn.

Op de foto ziet u van links naar rechts: bestuursvoorzitter van Havensteder Hedy van den Berk, algemeen directeur van Blauwhoed Phillip Smits en wethouder Maarten Struijvenberg voor de Hoven die deze zomer gesloopt en gerenoveerd worden. (Foto: Frank de Roo)