Capelle aan den IJssel

Juichmomentje voor Capelle: “Transformatie Rivium komt steeds dichterbij”

De eerste paal die de grond in gaat voor de bouw van de bruisende stadswijk Rivium komt steeds dichterbij. Een belangrijke ‘papieren’ horde is gisteren genomen. Op het gemeentehuis tekende de gemeente Capelle aan den IJssel vanochtend met 5 ontwikkelaars (Zuiver Vastgoed-Novaform, Magis Real Estate, Waterford, Redevco Living en Woonfront-FiMek) een Samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van Rivium. De 5 ontwikkelaars gaan samen ongeveer 4.500 woningen, van de in totaal 5.500 woningen die er in Rivium komen, bouwen met bijbehorende voorzieningen voor bewoners.

Juichmomentje

“Een juichmomentje”, noemde Harriët Westerdijk, verantwoordelijk wethouder namens de gemeente Capelle aan den IJssel, het tekenen van de SOK met de 5 ontwikkelaars. “Deze overeenkomst is heel belangrijk en laat zien dat we weer een stukje dichterbij de transformatie van het bedrijventerrein komen en op Rivium straks enkele duizenden nieuwe woningen kunnen realiseren. Het plannen maken om tot deze bruisende wijk te komen, waar straks gewoond, gewerkt en geleefd kan worden is niet eenvoudig. Een compliment voor alle ontwikkelaars die, in een lastige economische tijd, risico’s nemen en onvermoeibaar blijven zoeken naar mogelijkheden. Belangrijk voor Capelle en de hele regio want de woningbehoefte is gigantisch.”

Peter van Hoepen van Waterford, één van de 5 ontwikkelaars, is blij met de ondertekening van de SOK: “Dankzij hard werken, uitstekend teamwork en wederzijds vertrouwen is er vandaag een samenwerkingsovereenkomst voor Rivium tussen de gemeente Capelle en de Coalitie van ontwikkelaars tot stand gekomen. Met veel vertrouwen werken we toe naar de realisatie van deze nieuwe woonwijk.”

In de SOK maken ontwikkelaars en de gemeente afspraken over hoe ze samen Rivium ontwikkelen. Ook is beschreven welke planologische procedures de komende tijd moeten worden doorlopen voordat uiteindelijk het gebied bouwrijp kan worden gemaakt. In de loop van 2026 kan dan begonnen worden met de bouw van de eerste appartementen. Uiteindelijk worden er in Rivium zo’n 5.500 nieuwe woningen gebouwd.

Wonen en leven

De nadruk in Rivium komt te liggen bij het bouwen van appartementen. Een aantal kantoorpanden wordt omgebouwd tot woningen, andere gebouwen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De gebouwen krijgen verschillende hoogtes waarvan de twee grootste woontorens tot ruim 130 meter hoogte. De meeste woontorens krijgen een hoogte van rond de 70 meter. Ook komen er voorzieningen die de wijk levendig moeten maken. Zo komen er restaurants, terrassen, winkels en een supermarkt, een dokterspost en ook een fysiotherapeut. Ook wordt er gesproken over een school en een huis van de wijk. De bereikbaarheid van Rivium is een belangrijk aandachtspunt. De ParkShuttle is er al, maar ook met fietsers wordt rekening gehouden door fietsparkeerplaatsen aan te leggen en veilige fietspaden.