Capelle bouwt aan de stad

Onderhoud bomen

Groenbeheer Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel
Groenonderhoud

In Capelle staan ongeveer 26.000 bomen. In het Schollebos staan er nog eens 130.000 tot 160.000. Bomen zijn belangrijk voor de stad, ze geven sfeer, kleur en beschutting tegen warmte of regen. Ze horen bij het groene karakter van Capelle.

We zijn verantwoordelijk voor de zorg en het onderhoud van de bomen. Vooral bomen in een stedelijke omgeving vragen soms extra aandacht om gezond te groeien. Elk jaar voeren we daarom onderhoud uit aan de bomen. Zo voorkomen we zoveel mogelijk schade aan de bomen zelf en de omgeving. Dat vinden we niet alleen belangrijk, het is ook een wettelijke zorgplicht voor ons als eigenaar van de bomen.

Het boomonderhoud bestaat uit een aantal fasen:

Inspectieonderzoek

  • Dit gebeurt ieder jaar.
  • In april starten we met de inspectierondes, met extra focus in bepaalde wijken.

Onderhoud aan de bomen, zoals snoeien

  • Dit mag tussen 1 oktober en 28 februari, omdat de rest van het jaar broedseizoen is

Vervangen van de bomen

  • Dit gebeurt vanaf 16 november en duurt tot ongeveer half december

Inspectieonderzoek

Eerst controleren onafhankelijke boomdeskundigen de gezondheid van de bomen. Met de gegevens van het inspectieonderzoek besluiten we welke werkzaamheden we gaan uitvoeren aan de bomen dit jaar. Of dat bomen weggehaald of vervangen moeten worden. Zo kunnen we tijdig maatregelen treffen als dat nodig is.

Video over inspectieonderzoek

In deze video leggen wethouder Marc Wilson en Wouter Peeters van Bomenwacht Nederland uit hoe we bomen onderhouden.

Digitale kaart

De uitkomsten van de inspecties worden verwerkt in een digitale kaart. Voor de start van de werkzaamheden kun je op deze kaart zien of takken van bomen in jouw omgeving gesnoeid gaan worden. Of dat bomen worden weggehaald. Als de boom wordt vervangen dan komt op de kaart te staan welk type boom ervoor terugkomt.

Snoeien van takken

Na het inspectieonderzoek komen we in actie. Bijvoorbeeld door takken te snoeien. Snoei zorgt ervoor dat bomen kunnen blijven groeien. Maar ook takken die in de weg zitten bij een huis of een lantaarnpaal worden gesnoeid. Want we willen niet dat bomen overlast veroorzaken.

Een boom geeft schaduw en laat soms bloesem, vruchten en bladeren vallen. Dit is de natuur en soms is dat niet aangenaam. Ons bomenbeleid zegt precies wanneer we het overlast of hinder noemen.

Verwijderen of vervangen van bomen

Zieke en dode bomen worden verwijderd en/of vervangen. Hiervoor is een melding nodig en soms zelfs een vergunning. Meestal herplanten we na het verwijderen een nieuwe boom, het liefst op dezelfde locatie. Nieuwe bomen, planten en struiken worden altijd in het plantseizoen (tussen november en maart) geplant.

Op de pagina ‘Bestrijding ziekten, beestjes en planten (<link!>) lees je hier meer over de ziekten en plagen bij groen die soms in Capelle aan den IJssel voorkomen.

Bomen en groot onderhoud

Regelmatig vervangen we de riolering of hogen we straten op. Bomen hebben hier veel van te lijden. Per project kijken we zorgvuldig welke bomen we kunnen laten staan, welke moeten worden verplant of verwijderd. Dat laatste kan bijvoorbeeld als het riool te dicht bij de wortels ligt. Speciale toezichthouders houden bomen tijdens werkzaamheden in de gaten.

Wat merk je ervan?

Er is weinig tot geen overlast bij het onderhoud van bomen. Alleen wanneer er gestart wordt met het vervangen van bomen kan het voorkomen dat een gedeelte van de straat tijdelijk wordt afgesloten.

Planning

Inspectieonderzoek bomen Onderhoud bomen Vervangen van bomen
Meer weten over dit project?
  • Gemeente Capelle aan den IJssel

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten