Capelle bouwt aan de stad

Onderhoud bomen

Groenbeheer Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel
Groenonderhoud

Bomen zijn belangrijk voor het groene karakter van Capelle. In onze gemeente staan ongeveer 26.000 bomen langs straten, op pleinen en in parken. De meeste bomen die in stadspark “het Schollebos” staan, zijn hierin nog niet meegeteld. Bomen geven sfeer, kleur en beschutting tegen warmte of regen in de stad. Dieren en insecten maken ook veel gebruik van de bomen. Ook kunnen bomen een positieve invloed hebben op de (mentale) gezondheid en het woongenot van de mensen in de stad.

Waarom onderhouden we de bomen?

We onderhouden de bomen in Capelle. Dit doen we om de openbare ruimte groen en leefbaar te houden, maar ook om de bomen veilig te houden voor de omgeving. De gemeente Capelle is eigenaar van een groot deel van de bomen in de stad. Als eigenaar van de bomen hebben we een wettelijke zorgplicht. We moeten de bomen daarom regelmatig controleren en onderhouden. Vooral bomen in een stedelijke omgeving vragen extra aandacht om goed te groeien en gezond te blijven.

We begeleiden jonge en halfvolwassen bomen door te snoeien. Zo helpen wij ze groot en oud te worden. Volwassen en uitgegroeide bomen snoeien we alleen als dit nodig is voor boombehoud en veiligheid van de omgeving.

De natuur doet wat-ie wil

Ondanks onze inspanningen kan het gebeuren dat er toch hinder ontstaat, bijvoorbeeld doordat takken afbreken bij heftige wind of stormen. We doen natuurlijk ons best, maar de natuur laat zich niet altijd sturen. Ook bloesem in de lente, stuifmeel van bloeiende bomen en vallende bladeren in de herfst horen bij de jaarlijkse cyclus van de natuur. Dat is voor de gemeente geen reden om een boom weg te halen.

Hoe beheren wij bomen?

In de gemeente Capelle aan den IJssel beheren wij de bomen aan de hand van drie stappen:

1. Onderzoeken

2. Besluiten

3. Uitvoeren

Hieronder leggen wij per stap uit wat dit inhoudt.

Onderzoeken

Bomen worden één keer in de drie jaar door een onafhankelijke externe deskundige onderzocht. We noemen dit de boomveiligheidscontrole (BVC). Je kunt dit vergelijken met de APK van je auto.

Als het nodig is, controleren we een boom vaker.

Besluiten

Aan de hand van de uitslagen van het onderzoek besluit de groenbeheerder van de gemeente welke werkzaamheden we gaan uitvoeren bij de bomen. Dit doen we bij de gemeente samen met een onafhankelijke, externe deskundige en een aannemer die over de uitvoer gaat.

Uitvoeren

Als we weten wat er nodig is voor het onderhoud, geven we een aannemer opdracht om de werkzaamheden uit te voeren. Hieronder kunnen de volgende werkzaamheden vallen:

- Snoeien van bomen

- Het aanbrengen van versterking voor verzwakte takken in een boom

- Het verwijderen van bomen

- Het aanbrengen van nieuwe grond om bomen te planten

- Het planten van nieuwe bomen

Snoeien van Bomen

Snoei zorgt ervoor dat jonge en halfvolwassen bomen in een goede en stabiele vorm kunnen groeien en veilig blijven voor de omgeving. Maar ook bij volgroeide bomen kunnen takken worden gesnoeid, bij voorbeeld als ze schade kunnen veroorzaken aan woonhuizen, het licht van een lantaarnpaal blokkeren of het zicht belemmeren of te laag hangen voor (vracht)auto’s in het verkeer.

Verwijderen of vervangen van bomen

Zieke en dode bomen of bomen met een slechte conditie worden verwijderd en, waar het mogelijk is, vervangen. Hiervoor is een melding nodig en soms zelfs een vergunning [Bomen: kapvergunning en subsidie]. Soms laten we een deel van de stam staan, omdat dit goed is voor de natuur. Meestal herplanten we een nieuwe boom, het liefst op dezelfde plek als de verwijderde boom.

Nieuwe bomen, planten en struiken worden altijd in het plantseizoen geplant. Dit loopt van november tot maart. Als een boom buiten het plantseizoen wordt weggehaald, kan het dus even duren voordat we hem kunnen vervangen.

Onderhoud bij ziekte, beestjes en plagen

Bomen kunnen, net als mensen, ziek worden. Of ze krijgen last van beestjes, zoals de eikenprocessierups. Op de pagina ‘Bestrijding ziekten, beestjes en planten'. lees meer over de ziekten en plagen bij groen die soms in Capelle aan den IJssel voorkomen en wat we hieraan doen.

Wat merk je als we bomen onderhouden of vervangen?

Er is weinig tot geen overlast bij het onderhoud van bomen. Alleen als er verkeersonveilige situaties kunnen ontstaan of beperkte werkruimte is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren kan het voorkomen dat de gehele of een gedeelte van de straat tijdelijk wordt afgesloten. Tijdens het zagen kan beperkt geluidshinder worden ervaren.

Bomen en groot onderhoud

Regelmatig vervangen we de riolering en hogen we straten op in onze gemeente. Bomen kunnen er niet goed tegen als de grond waarin ze staan, wordt opgehoogd. Het komt voor dat de wortels van een boom te dicht langs de riolering groeien die we moeten vervangen. Per project zoeken we zorgvuldig uit welke bomen we kunnen laten staan en welke bomen moeten worden verplant of verwijderd. We hebben toezichthouders in dienst die de gezondheid van bomen tijdens groot onderhoud werkzaamheden in de gaten houden.

Boomwortels die het wegdek opdrukken

Bomen in de stad kunnen soms niet goed wortelen. Door bijvoorbeeld de hoge grondwaterstand groeien de boomwortels dan niet naar beneden, maar opzij. De wortels drukken dan het asfalt of de stenen van de straat omhoog, waardoor hobbels ontstaan. De gemeente probeert in deze gevallen de bovenlaag van de weg te verwijderen en er een nieuwe laag asfalt overheen te leggen, waardoor de bomen en de weggebruikers elkaar niet in de weg zitten. Als er geen asfalt ligt, maar bestrating, dan wordt de weg een stukje opgehoogd met zand of haalt de gemeente eventueel wortels weg, als de boom hier geen last van heeft. Dan kan de bestrating weer redelijk vlak gelegd worden.

Monumentale en waardevolle bomen

In Capelle aan den IJssel hebben we een aantal monumentale bomen en waardevolle bomen waar we extra zuinig op zijn. Een monumentale boom in onze gemeente is minstens 50 jaar oud. Waardevolle bomen zijn bijvoorbeeld herdenkingsbomen, of cultuurhistorisch belangrijke bomen. In Capelle staan er ook monumentale of waardevolle bomen op particulier terrein. We vinden het belangrijk om deze bomen zo lang mogelijk in stand te houden. Particulieren kunnen daarom subsidie aanvragen voor onderhoud van deze monumentale of waardevolle bomen. Klik hier voor de pagina om deze vergunning aan te vragen.

Groene kaart

Als onderdeel van het gemeentelijk bomenbeleid is een Groene Kaart opgesteld. Op deze kaart staan gemeentelijke en particuliere bomen die beschermd zijn.

Een boom die is opgenomen op de Groene kaart, wordt in principe niet gekapt. Tenzij er belangrijke redenen voor zijn. Daarvoor moet dan ook een vergunning worden aangevraagd. Voor een particuliere boom die niet op de Groene kaart voorkomt, hoeft geen kapvergunning te worden afgegeven. Klik hier voor de groene kaart.

Meer lezen over boombeheer?

In de kennisbank van de stichting Norminsituut Bomen kun je meer informatie vinden over het onderhoud van bomen. Klik hier voor de website. Als gemeente volgen wij de kaders van het Norminstituut bomen bij het inspecteren en onderhouden van deze bomen.

Planning

Inspectieonderzoek bomen Onderhoud bomen Vervangen van bomen
Meer weten over dit project?
  • Gemeente Capelle aan den IJssel

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten