Capelle aan den IJssel

Verkeerslichten

Vervangen verkeerslichten Hoofdweg en Abram van Rijckevorselweg

We vervangen vanaf 27 november de verkeerslichten op 6 locaties. Hiermee werkt de gemeente Capelle aan den IJssel aan uw veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid. De werkzaamheden duren tot 14 maart 2024.

Dagelijks rijden zo'n 24.000 motorvoertuigen over de Hoofdweg. Het is daarmee een van de drukste verkeersaders van Capelle aan den IJssel. De verkeerslichten - die we met een duur woord verkeersregelinstallaties noemen - zijn aan vervanging toe.

Doorstroming, veiligheid en luchtkwaliteit

Alle 30 verkeerslichten in Capelle aan den IJssel vervangen we op termijn door intelligente verkeersregelinstallaties. De verkeerslichten aan de Hoofdweg zijn de eerste. Een intelligent verkeerslicht heeft als extra voordeel dat er gegevens met weggebruikers worden uitgewisseld via apps of navigatiesystemen. Zo blijven de verkeerslichten langer groen als er meer verkeer op de weg is. Ook krijgen weggebruikers advies over de snelheid om groen licht te krijgen. En dat is wel zo handig om de doorstroming en bereikbaarheid in Capelle aan den IJssel te vergroten. Een betere doorstroming van het verkeer zorgt ook voor meer veiligheid en een betere luchtkwaliteit door minder CO2-uitstoot.

Overlast tijdens vervanging verkeerslichten

Vanaf 27 november vervangen we de verkeerslichten op vijf kruispunten aan de Hoofdweg en één aan de Abram van Rijckevorselweg. De vervanging per kruispunt duurt ongeveer twee weken. Tijdens de kerstperiode werken we niet. 

Weggebruikers moeten rekening houden met het volgende:

  • De werkzaamheden doen we met tijdelijke wegafzettingen.
  • We werken op werkdagen van 07.00 uur tot 17.00 uur.
  • De verkeerssnelheid gaat tijdens de werkzaamheden terug van 50 km/u naar 30 km/u.
  • Bestemmingsverkeer moet soms omrijden. Op het kruispunt waar we de installatie vervangen, is de verbinding met de zijwegen en parallelweg gesloten. Bestemmingsverkeer moet dan omrijden via een volgend of eerder kruispunt.
  • Alle bedrijven aan de Hoofdweg blijven bereikbaar, de parallelweg is open.

We verwachten dat we 14 maart 2024 klaar zijn. Dit is onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Planning

1. Kruising: Hoofdweg - Burgemeester Schalijlaan
27 november - 7 december
2. Kruising: Abraham van Rijckevorselweg – Couwenhoekseweg (zie inzet foto)
8 januari – 25 januari
3. Hoofdweg – Molenbaan
22 januari – 1 februari
4. Kruising: Hoofdweg - Rietbaan
5 februari – 15 februari
5. Kruising: Hoofdweg - Vlierbaan
19 februari – 29 februari
6. Kruising Hoofdweg – Schinkelse Baan
4 maart – 14 maart

Wist u dat

  • U het beste helemaal doorrijdt tot aan de stopstreep. Dan heeft u sneller groen licht. Dit komt door zogenoemde detectielussen in de weg. In deze lussen zit koper dat signaleert of er een motorvoertuig staat. Ook als fietsers en voetgangers de drukknop gebruiken, krijgt het verkeerslicht een seintje. Al deze informatie bepaalt samen met het regelprogramma wanneer een verkeerslicht op groen springt.
  • U straks via informatiediensten betere adviezen krijgt over de snelste route door de stad of over de snelheid waarmee u ongehinderd kan doorrijden bij een reeks verkeerslichten.
  • Er minder fijnstof wordt uitgestoten, omdat automobilisten straks weten met welke snelheid zij groen licht krijgen en dus niet hoeven te remmen.
  • Deze ontwikkeling ook goed is voor uw portemonnee, omdat het brandstofverbruik afneemt.