Capelle aan den IJssel

Verkeerslichten

Vervangen verkeerslichten Hoofdweg en Abram van Rijckevorselweg

We vervangen de verkeerslichten op 5 locaties. Hiermee werkt de gemeente Capelle aan den IJssel aan uw veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid. De werkzaamheden duren tot 15 maart 2024.

Dagelijks rijden zo'n 24.000 motorvoertuigen over de Hoofdweg. Ook de Abram van Rijckevorselweg is een belangrijke doorgaande weg met zo'n 22.000 voertuigen per dag. Het zijn daarmee de drukste verkeersaders van Capelle aan den IJssel. De verkeerslichten - die we met een duur woord verkeersregelinstallaties noemen - zijn aan vervanging toe.

Doorstroming, veiligheid en luchtkwaliteit

Alle 30 verkeerslichten in Capelle aan den IJssel vervangen we op termijn door intelligente verkeersregelinstallaties. De verkeerslichten aan de Hoofdweg zijn officieel de eerste. Een intelligent verkeerslicht heeft als extra voordeel dat er gegevens met weggebruikers worden uitgewisseld via apps of navigatiesystemen. Zo blijven de verkeerslichten langer groen als er meer verkeer op de weg is. En dat is wel zo handig om de doorstroming en bereikbaarheid in Capelle aan den IJssel te vergroten. Een betere doorstroming van het verkeer zorgt ook voor meer veiligheid en een betere luchtkwaliteit door minder CO2-uitstoot.

Overlast tijdens vervanging verkeerslichten

We vervangen de verkeerslichten op de Abram van Rijckevorselweg/Couwenhoekseweg én de Hoofdweg/Molenbaan. De Couwenhoekseweg is in deze periode voor voetgangers en fietsers gedeeltelijk dicht. Het werk duurt per kruispunt twee tot drie weken. 

Weggebruikers moeten rekening houden met het volgende:

  • De werkzaamheden doen we met tijdelijke wegafzettingen.

  • We werken op werkdagen van 07.00 uur tot 17.00 uur.

  • De verkeerssnelheid gaat tijdens de werkzaamheden terug van 50 km/u naar 30 km/u.

  • Op de Couwenhoekseweg is het fiets- en voetpad gedeeltelijk dicht.

  • Bestemmingsverkeer moet soms omrijden. Op het kruispunt waar we de installatie vervangen, is de verbinding met de zijwegen en parallelweg gesloten. Bestemmingsverkeer moet dan omrijden via een volgend of eerder kruispunt.

  • Alle bedrijven aan de Hoofdweg blijven bereikbaar, de parallelweg is open.

We verwachten dat we uiterlijk 15 maart 2024 klaar zijn. Dit is onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Planning

1. Kruising: Hoofdweg - Burgemeester Schalijlaan
Klaar
2. Kruising: Abraham van Rijckevorselweg – Couwenhoekseweg (zie inzet foto)
Klaar
3. Hoofdweg – Molenbaan
Klaar
4. Kruising: Hoofdweg - Rietbaan
Klaar
5. Kruising: Hoofdweg - Vlierbaan
16 februari – 1 maart
6. Kruising Hoofdweg – Schinkelse Baan
1 maart – 15 maart

Wist u dat

  • U het beste helemaal doorrijdt tot aan de stopstreep. Dan heeft u sneller groen licht. Dit komt door zogenoemde detectielussen in de weg. In deze lussen zit een magnetisch veld dat signaleert of er een motorvoertuig staat. Ook als fietsers en voetgangers de drukknop gebruiken, krijgt het verkeerslicht een seintje. Al deze informatie bepaalt samen met het regelprogramma wanneer een verkeerslicht op groen springt.
  • U straks via informatiediensten betere adviezen krijgt over de snelste route door de stad en/of hoe u makkelijker kan doorrijden bij een reeks verkeerslichten.
  • Er minder fijnstof wordt uitgestoten, omdat automobilisten straks vloeiender rijden bij een reeks verkeerslichten en dus minder hoeven te remmen.
  • Deze ontwikkeling ook goed is voor uw portemonnee, omdat het brandstofverbruik afneemt.